Domates biber prostatı engeller

55 yaş ve üstü erkeklerde görülme oranı yüksek olan prostat kanseri, hayat standartlarını düşürüyor. Ancak doğal ürünler bu hastalığın oluşumunu ve ilerlemesini engelliyor. Uzmanlar prostattan korunmak için domates ve biberi öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ağustos 2016 Güncelleme 09 Ağustos 2016, 01:56
Domates biber prostatı engeller

İÇİNDEKİLER

Doğal besinlerin sağlıklı bir hayata sahip olmak için önemli bir yeri oluyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda daha çok ortaya çıkmaya başlayan hastalıklar yaşam standartlarını kısıtlarken yine çarşı ve pazarda her an bulunabilen gıdalar doğru ve düzenli tüketildiğinde ilaç görevi görüyor. Erkeklerin korkulu rüyaları arasında bulunan prostat kanseri de hayat tarzına bağlı olarak özellikle 50 ve üstü yaş grubunda görülmeye başlıyor. Bu rahatsızlık tam anlamıyla hayatı yaşanmaz kılıyor. Ancak uzmanlar bu kanserin çaresinin doğada gizli olduğunu belirterek domates ve biber tüketmeyi öneriyor. İşte mucizevi ikilinin sağlığa olan faydaları:

BİBERİN YARARLARI
Ağrıları giderir: Isı arttırıcı kapsaisin maddesi içeren biber, spazm veya burkulma gibi sorunlardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olur.

Hafızaya iyi gelir: Neredeyse bütün biber çeşitleri, 'karnosik asit' içermektedir. Biberin içerdiği bu asit, hafıza sağlığı yanında, beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bu konuyla alakalı yapılan birçok araştırma, biberin beyin sağlığını koruduğunu, hafızayı güçlendirdiğini, yaşlılık sonucu ortaya çıkan unutkanlık ve parkinson hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Kanser tedavisinde: Nottingham Üniversitesi ve Amerikan Kanser Araştırma Derneği tarafından yürütülen çalışmalarda biberin içerdiği 'Kapsaisin'in kanserli hücrelerini öldürdüğü açıklamıştır. Biberin prostat kanseri tedavisi için faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Solunum yolu hastalıkları: Biber, ağrılara ve grip gibi salgın hastalıklara karşı etkili bir tedavi aracı olur.

Kalp sağlığını korur: Vücutta çok fazla gereksiz sıvının bulunması, kalp sağlığını tehdit eder hatta fazla sıvının olması, akciğere aşırı basınç yapar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu yüzden vücutta aşırı sıvı toplanmaması için biber tüketimi önemlidir.

DOMATESİN FAYDALARI
Kanserle mücadele eder: Güçlü antioksidanlardan C vitamini ve diğer antioksidanlar için domates mükemmel bir kaynaktır. Domates, kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadele eder ve hayat hakkı tanımaz.

Prostat kanserini engeller: Şimdiye kadar yapılan birçok araştırma domatesin içerdiği birçok vitamin ve bileşenin prostat kanserine karşı etkili olduğunu ve engelleyici özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Amerikan Kanser Derneği ise özellikle prostat, akciğer ve mide kanserine yakalanma riskini azalttığını açıklamıştır.

Kan basıncını düzenler: Sodyumun bünyede seviyesinin düşmesiyle birlikte kan basıncında da problemlerin oluşur. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması, bunu engellem için günde iki domatesin tüketilmesini önerir.

Kalbi korur: Domates lif, potasyum, C vitamini ve kolin içeriği için kalp sağlığına ciddi katkıda bulunur. Domates, önemli derecede antioksidan içerdiği için kanı temizlediği ve damarların tıkanmasına izin vermediği kanıtlanmıştır. Bu özelliği ile kalp sağlığını da korumaktadır.

Diyabete faydalıdır: Kan şekerini sağlıklı seviyede tutan domates, diğer hastalıkların riskini de azaltır.