Muhabbetin tatlısı ikramın sağlıklısı

Zengin bayram kahvaltıları, geleneksel tatlı ikramları; kalp, tansiyon, şeker ve mide hastalarını tehdit ediyor. Uzmanlar, ‘Tadının kaçmasını istemeyen yediklerine dikkat etsin’ diye uyarıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2016 Güncelleme 04 Temmuz 2016, 00:00
Muhabbetin tatlısı ikramın sağlıklısı

İÇİNDEKİLER

Oruç tutma süresinin 17 saati aştığı Ramazan'ın ardından bayram hazırlıkları başladı. Çikolatalar, şekerler, şerbetli tatlılar evlerin baş köşelerinde yerini aldı. Ancak bu durum oruç boyunca beslenme düzeni değişen ve susuz kalan bünyeler için tehdit yarattı. Bayramda tadının kaçmasını istemeyenlere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu önemli uyarılar yaptı. "Bu bayramda hem kendi hem de sevdikleriniz için bir değişiklik yapın, çay-kahve yerine yeşil çay, tatlı yerine meyve ikram edin" diyen Dr. Karagözoğlu, beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

İÇECEKLERE DİKKAT!
SU: Sofraların en önemli içeceği sudur. Sağlıklı bir bayram için, doktorunuz farklı öneride bulunmuyorsa günde en az 10 bardak su için. Midebağırsaklar içn suyu az az ama sık sık için.
ÇAY-KAHVE: "En iyi kahveyi ben yaparım" iddiası dostlarınızın tansiyonunu ve çarpıntısını arttırmasın. Günde 2 fincandan fazla kahve içmeyin, içirmeyin.
GAZLI İÇECEKLER: Gazlı içecekler sindirimi kolaylaştırmaz. Aksine reflü, bağırsak hastalığı, kabızlığı olanlarda sıkıntı yaratır. Özellikle şekerli-gazlı içecekler hem çok çabuk acıktırdıkları, hem de kalorili olduklarından şişmanlatır.

YEMEKLERE YÜKLENME
Kızartmalara saldırmayın.
Meyve-sebzeleri bayram sofralarınızdan eksik etmeyin.
Az ama sık yiyin.
Katı yağdan kaçın.
Mutlaka uykunuzu alın. Kısa geceler nedeniyle uyku açığı yaşayanlar bayramda ve sonrasında yeterince uyumalı.

VÜCUT ALARMDA
Ramazan boyunca yemek düzeni değişen vücut, bayram sofralarına saldırılmasıyla alarm veriyor. Özellikle ilaç kullanmak zorunda olan kalp, şeker, tansiyon ve mide hastaları için bayram beslenmesi ayrı bir özen gerektiriyor.
ŞEKER HASTALARI: Kesinlikle diyetinizi bozmayın. İnsülin kullanmaktan sakınmayın. Bol su içip, ölçümünüzü yapın.
KALP-DAMAR HASTALARI: İlaçları zamanında almayı unutmayın. Tansiyon ilaçlarınızı, kalp-damar dil altı ilaçlarınızı çantanızdan eksik etmeyin. Çok miktarda katı veya sıvı gıda tüketmeyin. Tuzlulardan sakının. Sık sık tansiyonunuzu ölçün.
MİDE-BAĞIRSAK HASTALARI: İkramın, misafirliğin bol olduğu bayramlarda özellikle mide bağırsak kanamaları açısından dikkatli olun. Siyah zift gibi, kötü kokulu, şekilsiz dışkılama söz konusu olursa hiç tereddüt etmeden acil servise başvurun. Özellikle ağrı kesici kullanımı sonrasında ortaya çıkan karın ağrılarında dışkı takibi yapın. Aşırı gıda tüketiminden kaçının.

KAN ŞEKERİNİ MADEN SUYU İLE DENGELEYİN
Yarın bayram... Ziyaretlerde ikram edilecek şeker, çikolata baklava ve börek gibi yiyecekler iştah kabartıyor. Ancak oruca alışan bedenlerde, sindirim sıkıntısını yaşanıyor. Kan şekerinin hızla yükselmesi kişiyi olumsuz etkiliyor. Dr. Emel Bayrak, "Vücut dengesini korumak için maden suyu tüketmek gerek" diye konuşuyor.

İKİ DİLİM BAKLAVAYA YARIM LİTRE SU
Bayramda ikram edilen tatlılara karşı koyamayanlar için Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy basit bir formül verdi: "Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek, bu durumda içilmesi gereken su miktarı 1.8-2 litre arasında değişiyor. 2 dilim baklava sonrası 500 ml su tüketilmesi gerekiyor."

HANGİ TATLIDAN SONRA NE KADAR SU İÇİLMELİ?



BAYRAM BOYUNCA BUNLARA DİKKAT
Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan kahvaltı ile başlayın.
Misafirlerinize şeker ve çikolatanın yanında, fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir gibi ikramlar hazırlayın.
Her şeker ve çikolatadan sonra su için.
Çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu şekilde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.
Ziyaretlerinizde asansör yerine merdiven kullanın, gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmaya özen gösterin.
Tatlılara 'hayır' diyebilmek için öğün atlamamaya çalışın.
Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için daha çok sebze, salata ve yoğurt tüketin.
Çocuklar bayram boyunca ebeveynlerinin gözetimi dışında tatlı, çikolata, limonata vb. şekerli yiyecek ve içecekleri tüketebiliyor. Bunun zararlarını en aza indirgemek için bol su içmelerine özen gösterin, Limon dilimleri, nane yaprakları veya sevdikleri meyve parçacıkları ile çocukları su içmeye teşvik edebilirsiniz.