Adaçayı-tarçın mide gribinden kaçın

‘Midede grip olur mu?’ demeyin. Son günlerin bu popüler hastalığı kusma, karın ağrısı ve ateşle kendini gösteriyor. Bulaşıcı özelliğiyle herkesi tehdit ediyor. İlaçlar fayda etmiyor. Bitkiler çözüm oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2016 Güncelleme 03 Temmuz 2016, 00:00
Adaçayı-tarçın mide gribinden kaçın

İÇİNDEKİLER

Şarkıcı Demet Akalın'ı hastanelik etmesiyle bir anda popüler olan mide gribi her yaştan herkesi tehdit ediyor. Bulantı, kusma, karında sancı ve kramplar, ishal, halsizlik, bazen hafif ateş yükselmesi ve adale ağrısı gibi şikayetler ile kişiyi yatağa düşüren bu hastalığın ilacı da bulunmuyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bulaşıcı özelliği yüksek virüsler nedeniyle dikkatli olmak gerektiğini vurguluyor. "Aslında halk arasında 'mide gribi' olarak adlandırılan, ani başlayıp 1-3 gün içerisinde geçen bu hastalığa nörovirüsler neden oluyor" diyen Prof. Dr. Yeşilada, "Genellikle hastalık besin zehirlenmesi gibi algılanıyor. Zaten virüs de çoğunlukla iyi yıkanmamış meyve, sebze gibi besinler ile kişiyi enfekte ediyor" şeklinde konuşuyor.

TATİLİ ZEHİR EDİYOR
Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, yaşlılar ve çocukların virüsten daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdem Yeşilada, "Kalıcı bir soruna yol açmamasına rağmen özellikle birkaç gün için tatildeyseniz tatilinizi, çalışıyorsanız gününüzü zehir edeceği kesin" uyarısında bulunuyor. Hastalığa yakalananların panikleyip hemen antibiyotiklere, mide asidi baskılayıcılara sarılmamasını isteyen Prof. Dr. Yeşilada, bu virüse etkili ilacın olmadığını, basit bitki çayları ile şikayetlerin etkisinin azaltılıp, önlenebileceğini ifade ediyor.

SIVI KAYBINA DİKKAT!
Mide ve bağırsak gribinde uzun süreli kusma ile oluşan sıvı kayıpları, kişide organ kayıplarına, hatta yaşam fonksiyonlarının durmasına bile neden olabilir. Bundan dolayı, aniden baş gösteren karın ağrısı, kusma ve ishal varsa, kaybedilen sıvının yerine konulması şarttır. Doktora gidilmelidir.

KURU ÇAYLA İSHALİ KESİ
Mide gribi olanlar ishali daha çabuk durdurmak için bir çorba kaşığı siyah çayı su yardımı ile yutmaya çalışmalı. İçerisindeki kateşinler ishalin durdurulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bolca su içilmesi önemlidir.

DEMLEYİN KURTULUN!
Prof. Dr. Erdem Yeşilada, hastalığa ilaç gibi etki eden bitki çayı tarifi verdi: "Bir demliğe birer poşet tarçın/karanfil, melisa, adaçayı, rezene ve zencefil çayları ilave ederek üzerine 2-3 çay fincanı (300 mililitre) taze kaynatılmış 80 derecede sıcak suyu ekleyin. 10 dakika demlendirin. Şekersiz için. Şeker ishali daha da artırır. Bu uygulamayı günde 3-4 kez tekrarlayın. Zencefil kusma ve bulantıyı önler, rezene midedeki sorunların giderilmesine yardımcı olur. Diğer bitkiler mikroplarla mücadele edip ağrıyı keser.

HİJYEN ÖNEMLİ
Salgınlara yol açan bu gripten korunmak için öncelikli tüketilen yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi ve arındırılması gerek. Bunun yanı sıra mobilyalardan, halılardan, kapılardan yani temas edilen yüzeylerden çok hızlı bir şekilde bulaşan virüse karşı, hijyene özen gösterilmeli. Eller sık sık sabunla yıkanmalı.