Prostatı büyütme börekleri çürütme

Erkeklerin korkulu rüyası prostat beraberinde birçok ciddi hastalık getiriyor. Dr. Lütfi Sağlık, ‘Prostat büyümesi tedavi edilmezse kronik böbrek yetmezliğine yol açar’ diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2016 Güncelleme 08 Nisan 2016, 02:01
Prostatı büyütme börekleri çürütme

İÇİNDEKİLER

40'lı yaşlardan sonra erkeklerde ortaya çıkan prostat büyümesi, kişinin psikolojisini ve sosyal yaşamını olduğu kadar sağlığını da ciddi şekilde etkiliyor. Tuvalet alışkanlıklarında da değişikliklere neden olan prostat büyümesi, tedavi edilmediği takdirde kronik böbrek yetmezliği gibi önemli hastalıklara yol açıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Lütfi Sağlık, yaşlanmaya bağlı olarak erkeklerde sık görülen prostat büyümesi ve önlemler hakkında şu uyarılarda bulunuyor...

İDRAR YAPMADA SIKINTI YAŞANIR
Erkeklerdeki idrar torbasının çıkışını saran ve salgı bezi görevini yapan prostat, aslında bir savunma mekanizmasıdır. Her erkekte doğuştan bulunan prostat genelde 40'lı yaşlardan sonra sorun haline gelebilir. Prostat büyümesi erkeklik hormonu ve kişinin yaşlanması ile ilgilidir. Prostat büyümesi olanlar sık tuvalete gider. Bu hastalarda idrar yapmaya başlamada duraksama, çatallı işeme ve tam olarak mesanenin boşalmama hissi ortaya çıkar. Bu tablo böbrek sağlığını olumsuz etkileyerek, organın kaybına dahi yol açabilir.

TÜRÜNE GÖRE TEDAVİ DEĞİŞİR
Prostat büyümesi, iyi huylu ve kötü huylu büyüme yani prostat kanseri olarak iki şekilde seyredebilir. Günümüzde bu ayrım basit bir laboratuvar testi ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Hastalıkta ilaç tedavisi veya cerrahi tedaviye karar verilir. Cerrahi tedavi, hastadan hastaya değişiklik gösterir. Cerrahi, açık ya da endoskopik yani kapalı yöntemle olabilir.

CİNSEL HAYATI ETKİLEMEZ
Bazı hastalarda ameliyat sonrasında prostatın işlevini kaybettiği ve cinsel fonksiyonlarının bozulacağı endişesi yaşandığını söyleyen Op. Dr. Lütfi Sağlık, "Başarılı bir operasyon sonrasında hastanın idrarla ilgili sorunları çözülür ve cinsel işlev bozukluğu görülmez" dedi.

İyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin belden aşağısını sıcak tutması gerektiğini söyleyen uzmanlar, beslenme düzenine ilişkin şu önerilerde bulunuyor:

DOMATES YİYİN: İçerdiği likopen maddesi ile prostat kanseri riskini azaltır. Prostat büyümesi olanların günde 5-8 adet domates veya 1 su bardağı domates suyu ya da mevsiminde ise 2 dilim kavun tüketmesi önerilir. Pişmiş domatesteki likopenin vücutta kullanılması daha kolaydır.

HER GÜN BİR AV UÇ FINDIK : Günde 1 avuç kadar fındık, badem veya cevizin beslenme programında olması önemlidir.

RAFİNE TAHILLARDAN UZAK DURUN: Prostat büyümesi olanların günlük posa alımının yükseltmesi gerekir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine tahıllar yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi ürünler tercih edilmelidir.

MEYVE-SEBZEYİ ARTIRIN : Günde 5-9 porsiyon sebze-meyve tüketilmesi önemlidir. Taze ve kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suları, salatalar ve sebze yemekleri beslenmede mutlaka yer almalı.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN : Prostat büyümesi olan kişilerin idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski yükseldiğinden, yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemlerini desteklemeleri gerekir. Et, süt, sebze-meyve ve tahıl ürünlerinden oluşan dört ana besin grubu ürünleri mutlaka düzenli tüketmeli.