Gençliğe güvenme kendini koru

Sigara ve uyuşturucu maddeler gençlerin hayatını tehdit ediyor. Kötü alışkanlıklar kalp damarında büzülmeye ve pıhtı oluşumuna yol açıyor. Kalp krizine neden oluyor. Acı sondan kaçış olmuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mart 2016 Güncelleme 08 Mart 2016, 01:26
Gençliğe güvenme kendini koru

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda genç yaşta artan ani ölüm ve kalp krizi olayları toplumda büyük üzüntüye neden oluyor. Kalp krizinin her yaşta olabileceğini söyleyen Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Sabri Demircan, "Gençlerde kalp krizlerine yol açan nedenlerin başında sigara ve uyuşturucu madde kullanımı geliyor" diyor. Prof. Dr. Demircan, merak edilenleri şöyle anlatıyor...
Gençlerde kalp krizi nedenleri Genç yaşlarda kalp damarının tıkanması sonucu oluşan kalp krizi nadir görülen bir durumdur. Gençlerde koroner damar nedenli kalp krizlerinin başında sigara gelir. Ani damar içi pıhtı oluşumu krizle sonuçlanabilir. Uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar kalp damarında ani büzülme ve pıhtı oluşumuna neden olur. Yine ailevi olarak ciddi kolesterol yüksekliği ile seyreden bazı genetik kolesterolle ilişkili hastalıklarda erken yaşta kalp krizi olabilir. Normalde kalbin dışında seyreden koroner damarların kalp kasının içinden geçtiği durumdur. Ayrıca bazı koroner anomaliler erken yaşta kalp kriziyle sonuçlanabilir. Genç yaşta ani kalp durması ve ölümle sonuçlanan durumlar toplumda yine kalp krizi olarak isimlendirilmektedir. Aslında gençlerde kalp krizi olarak tanımlanan çoğu durum bu gruptadır.
Genetik faktör etkili mi? Gençlerde ani ölüm nedenlerinden en sık görülenleri; Genetik hastalıklar, kalp kasındaki iltihabi hastalıklar, elektriksel anormallikler, kalp damarlarındaki anormallikler, kapak sorunları, odacıklar arası deliklerdir.
Korunmak için neler yapılmalı? Genç yaşta kalp krizine maruz kalmamak için risk taşıyan bireylerin tespiti ve risk faktörleri ortadan kaldırılmalı. Ailevi kolesterol sorunu olan kişilerin uygun tedavisi, insülin bağımlı şeker hastalığı olanlarda kan
şekeri düzenlemesi yapılmalıdır.

BALIK VE BALIK YAĞI
Kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri yüksek
antioksidan özelliğindedir.

ELMA
Çözülebilen ve çözülemeyen 2 tür lif içerir. Çözülebilen "pektin" lifleri sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

KALP KRİZİ NEDİR?
Kalp,
fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için enerjiye gereksinim duyar. Kalbin kan yoluyla taşınan bu enerji ve oksijen ihtiyacı kendi atar damarları olan koroner arterler tarafından sağlanır. Kalbin beslenmesini sağlayan koroner, kan akımındaki ani kesilme, kalp hücrelerinde beslenme kaybına yol açar. Kalp kasının fonksiyon ve canlılığının yitirilmesine sebep olur. Ani koroner tıkanma genellikle kalp kasını enerji açısından savunmasız yakalar. Tıkanan koroner arterin beslediği alanda çoğu zaman hasarla sonuçlanır. Bu
olay kalp krizi olarak adlandırılır.

NASIL OLUSUR?
Klasik kalp krizi olarak bilinen miyokart infarktüsünde temel sorun, kalbi besleyen damarda (koroner) kan akımının aniden kesilmesidir. Bu durum kalpte hasar ile sonuçlanır. En önemli nedeni ise kalp damarlarında yaş ve diğer risk faktörleri (şeker, tansiyon, kolesterol, sigara vs) ile ilişkili olarak daralma ve sonucunda damarın tıkanmasıdır.
Toplumda kalp krizi olarak isimlendirilen diğer bir durum ritm bozukluğuna bağlı kalp durması ve canlandırmanın yetersizliği halinde oluşan ani ölümdür. Ani ölüm, bilinen kalp hastalığı (kalp krizi geçirme, kalp yetersizliği vs) olanlarda, kalp hastalığı olmaksızın ailevi olarak geçiş gösteren bazı genetik hastalıklarda ve yine ailevi olarak geçiş gösteren bazı kalp hastalıklarında görülmektedir.
Kalp yetersizliği olan kişiler, kalp kasılma oranı (ejeksiyon fraksiyonu) azalmış kişiler, daha önce kalp krizi geçirenler, koroner kalp hastalığı olanlar, ailede genç yaşta ani kalp ölümü olan kişiler ve daha önce kalp durması nedeniyle canlandırılmış kişiler ani ölüm açısından risk taşımaktadır.
Yine toplumda kriz olarak tanımlanan başka bir durum bayılmadır. Bayılma, gençlerde genellikle kan basıncında geçici bir düşmenin yol açtığı masum bir olayken, ani ölüm açısından risk taşıyan kişilerde kalp durmasının bir habercisi olabilir.

Süt ve süt ürünleri
Fasulye
Arpa: B6 vitamini, demir, çinko içerir. Kötü kolesterolü düşürür.
Muz: Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür.
Sarımsak: Damar içinde pıhtılaşmayı engeller. Kroner kalp hastalıklarını azaltır.
Ceviz, fındık: Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir.
Yulaf, çavdar, tam buğday un: Kalp hastalıklarını önler.
Çay ve bitki çayları: Kalp hastalıklarını engeller.
Domates: Kalp hastalıklarının oluşumunu azaltır.
Soya: Kalp hastalıklarını engeller.
Keten tohumu: Kalbi korur.

ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA BİRİNCİ
"Kalp
krizi geçiren hastaların yaklaşık 3'te 1'i erken dönemde (özellikle ilk 1 saat içinde) aniden kaybedilmektedir" diyen Prof. Dr. Sabri Demircan, şöyle konuştu: "Bunun yanında, kalp krizi geçiren hastalar uzun dönemde kalp yetersizliği, ritm bozuklukları ve ani ölüm açısından risk taşırlar. Kalp krizi tüm yaş gruplarında tehlike arz eden bir durumdur. Toplumda karşılaştığımız en sık ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır."

BAYILMA CİDDİDİR
Ani ölüm açısından risk taşıyan kişilerin belirlenmesinin hayat kurtardığını söyleyen Prof. Dr. Sabri Demircan, şu uyarıda bulundu: "Ailevi ani ölümle seyreden bazı genetik hastalıkların tespiti ve uygun tedavisi (şok cihazları gibi) gereklidir. Özellikle çarpıntı ve bayılma yakınması olan gençlerde dikkatli bir şikayet sorgulama ve fizik muayene, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik inceleme, aile bireylerinin sorgulanması önemlidir. Ritm bozukluğu veya kalp hastalığı tespit edilen gençlerin yarışmalı sporları yapmamaları gerekir."

BİTTİ

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI