Hareketli hayat kalpler rahat!

Kalp-damar hastalıklarının hiç şakası yok! Hareketsiz bir hayat süren, bol kırmızı et tüketip sebzemeyve yemeyen, ideal kilonun üzerine çıkanlar için tehlike çanları çalıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2016 Güncelleme 03 Mart 2016, 01:42
Hareketli hayat kalpler rahat!

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, kalp hastalıkları dosyasını açıyor. Genç-yaşlı herkesi tehdit eden kalp hastalıklarına karşı bilinçli olmak, bu önemli organımızı iyi tanımak, hayati önem taşıyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Sabri Demircan da, kalp hastalıkları hakkında 'cankurtaran' önerilerde bulunuyor.

CİNSİYET AYIRMIYOR
Kalp-damar hastalığında ve özellikle de kalp yetersizliği olan hastalarda ani ölüm riski belirgin olarak artmıştır. Kalpdamar hastalığı menopoz öncesi dönemde aynı yaştaki erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlarda belirgin olarak daha azdır. Ancak 65'li yaşlardan sonra her iki cinsiyette de eşit olarak görülmektedir.

KORKMAK GEREK, ÇÜNKÜ...
Toplumun 3'te 1'inde potansiyel kalp hastalığı olduğu görülmüştür. Nüfusun yüzde 5'inin kalp krizi deneyimi yaşadığı, bu yüzden en az üçte birinin aniden kaybedildiği düşünülürse neden korkulması gerektiğini anlamak mümkündür. Ayrıca toplumun % 20'sinin birinci derece bir akrabasını kalp krizi nedeniyle kaybettiği eklendiğinde hastalığın önemsenmesi daha da artmaktadır.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Kan basıncı ve kan kolesterol düzeyi yüksek, şeker hastalığı olan, sigara içen
, ailede erken yaşlarda kalp damar hastalığı olan ve belli yaşın üzerindeki kişiler (erkeklerde 40 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü veya menopoz sonrası) kalp hastalığına adaydır. Bu klasik risk faktörlerinin yanında, fazla efor yapmayan, şişman, fazla karbonhidrat ve kırmızı et tüketen kişilerde hem kalp hastalığı hem de hastalığa bağlı kalp krizi ve felç gibi olumsuz olaylar daha fazla görülür.
Kalp yetersizliğinin en sık sebebi kalpdamar hastalıkları olduğundan, benzer risk faktörleri kalp yetersizliği için de geçerlidir. Ritm bozuklukları ise hiçbir risk faktörü veya hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde doğuştan ya da sonradan olabilir.

KADINLAR DA HA DUYARLI ...
Ülkemizde kadınların kalp hastalıkları konusunda erkeklerden daha duyarlı davrandığı gözlemlenmiştir. Kadınların yaklaşık yarısının kalp ve damar sağlığını kontrol amaçlı olarak doktora başvururken, bu oranın erkeklerin üçte bir olduğu tespit edilmiştir. Toplumun dörtte birinin ise kalp krizi gibi sık görülen ve ciddi sonuçları bulunan bir hastalığın belirtileri konusunda hiçbir fikrinin olmaması hayret uyandırıcıdır.

KALP DURURDUĞUNDA ZAMAN KAYBETMEMELİ
Kalp durduğu zaman, kan dolaşımı komple durur. Tüm vücuda oksijen gidemez ve dokular, organlar hasar görmeye başlar. Mutlaka elektro şok uygulaması yapılmalıdır. Elektro şok aletinin gelmesi beklenirken, hastaya işinin ehli olan kişilerce suni solunum ve kalp masajı uygulanmalıdır.

CEVİZ FINDIK MUCİZESİ
Kalp sağlığı üzerinde ceviz ve fındık inanılmaz etki gösteriyor. Omega yağ asitleri zengini ceviz, kalp-damar hastalıklarından koruyor. Özellikle kötü huylu kolesterolü düşürüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Günde 1 avuç ceviz yemek gerekiyor. Fındık da ömrü uzatıyor. Günde bir avuç fındık yiyen kadınlar, 1 hafta sonunda 4 saat koşmuş gibi oluyor. Her gün yenilecek 30 gram kadar fındık kadınlarda kalp krizi geçirme riskini azaltıyor.

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ
Göğüs ağrısı
Sırt ağrısı
Sol kol ağrısı
Karın bölgesinde ağrı
Nefes darlığı
Çabuk yorulma
Bayılma

KALP YETERSİZLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
Çabuk yorulma
Dudak veya parmak uçlarında morarma
Öksürük
Çarpıntı
Halsizlik
Ayaklarda veya karında şişme

RİTM BOZUKLUKLARININ BELİRTİLERİ
Çarpıntı
Baş dönmesi
Bayılma
Halsizlik
Nefes darlığı
Göğüs ağrısı
Çabuk yorulma

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI