Vücudunu dinle hastalığını tanı

Bedeninizde dikkate alınmadığınız bazı değişiklikler hastalıkların habercisi olabiliyor. Ani kilo kaybı kanser, nefes almada zorluk akciğer damarlarının tıkanıklığını, halsizlik ise troid hastalıklarını işaret edebiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2016 Güncelleme 21 Şubat 2016, 00:00
Vücudunu dinle hastalığını tanı

İÇİNDEKİLER

ANİ KİLO KAYBI
(Yeme düzeninde değişiklik olmamasına rağmen) İştah normal ise kontrolsüz şeker hastalığı ve tiroidin hızlı çalışması ile bağırsaklarda emilim bozukluğu düşünülmelidir.
İştahsızlık varsa akla enfeksiyonlar, kanser, romatizmal ve bağışıklık sistemi hastalıkları gelmelidir.

MİDE YANMASI VE AĞRISI
Gastrit, ülser gibi hastalıklarda olur. Mide asidinin fazla olması ve mide duvarına zarar vermesi ile oluşur. Bazı ilaçların mide duvarında erozyon oluşturması durumunda normal asit miktarında da ağrı ve yanma olabilir. "Helikobakter pylori" adı verilen mide mikrobunun mide duvarınının korunma sistemlerini bozması da bu yakınmalara yol açabilir.
Yemeğin hızlı ve fazla yenmesi yüzünden sindirim yükünün artması da mide ağrılarının oluşum nedenlerindendir.

YORGUN UYANMA
En önemli nedeni gece sağlıklı uyuyamamaktır.
Vücudun biyolojik ritminin bozulması kaynaklı olup geceyi gece, gündüzü gündüz gibi yaşamamaktır.
Uykuda kısa sureli solunum durması (uyku apnesi), huzursuz bacak sendromu olması, gece yatmadan önce yemek, yatma saatine yakın fazla çay kahve içmek, kronik hastalıkların uygun tedavi edilmemesi bedensel rahatsızlıkların uyku kalitesini bozmasına sık rastlanır.

GÜN BOYU HALSİZ HİSSETME
Akut ve kronik enfeksiyonlar, kansızlık, tiroid hastalıkları, uygun tedavi edilmeyen şeker hastalığı, böbrek üstü bezi yetersizlikleri, vitamin eksiklikleri, bağışıklık sistemi hastalıkları, kasları ilgilendiren nörolojik hastalıklar ile kas romatizması gibi durumlarda olur.
Yorgunlukların ve tükenmişlik hissinin yüzde 50 nedeni duygu durum bozuklukları, açık ya da maskeli depresyondur.

AŞIRI TERLEME
Devamlı terleme varsa tiroidin hızlı çalışması akla gelir. Ayrıca brusella, tuberküloz, böbrek iltihabı, safra yolları iltihabı, abse, sepsis gibi enfeksiyon hastalıklarında, lenfoma, böbrek üstü bezinin orta kısmının fazla adrenalin salgılaması, kan şekerinin düşmesi, Başka bir hastalık olmaksızın hızlı çalışması, menopoz, sıcak çarpması durumlarında rastlanabilir.

NEFES ALMADA ZORLUK
Hava yollarını dışarıdan ya da içeriden daraltan parçaların olması, solunum dürtüsünün yetersizliği, göğüs kafesi ve kaslarının hastalığına bağlı olarak soluk alıp verme işini yeterince yapamaması.
Hava keseciklerinin iltihap, ödem ile dolu olması, akciğer damarlarında tıkanıklık ve kansızlık.

AĞZA ACI SU GELMESİ
Yemek borusu ile mide arasındaki sibop sisteminin gevşek olması nedeniyle gelişen reflü hastalığında olur. Göğüs orta bölgesinde de yanma olabilir. Bu soruna daha çok yemekten ve yattıktan sonra rastlanır.

AŞIRI GAZ VE ŞİŞKİNLİK
Bağırsak bakteri florasının bozulması sonucunda bu bakterilerin bağırsak içeriği ile temasa geçmesi ile metan gazının oluşmasıdır. Sindirim enzimlerinin yetersiz olması, bağırsak kasılmalarının az ve kuvvetsiz olması bu soruna yol açar.

ÇOK İDRARA ÇIKMA
Günde 3 litrenin üzerinde idrar çıkarılması durumudur. İdrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, prostat büyümesi, kalp yetmezliği, idrar kesesinin ve idrar kontrolü yapan kasların düzenli çalışmaması, kalsiyum seviyesinin yüksekliği nedeniyle görülür.

BACAKLARDA AĞRI
Kas, damar, kemik ve sinir dokusu kaynaklı olabilir. Kas ağrıları; iltihaplanma, yumuşak doku romatizmasında, ilaçların kaslara zarar vermesi. Kemik ağrıları; D vitamin yetersizliği ve kemik tümörlerinde görülür. Damar ağrıları; Atardamarlarda tıkanma olması durumunda meydana gelir.

TROİD İÇİN BESLENME ÖNERİSİ:
Dereotu kürü: Sabah, öğle ve akşam, aç karnına, öğünlerden 15 dakika önce 1 yemek kaşığı dolusu dereotu çiğnendikten sonra 3 yudum su ile yutulur. Bu küre 3 ay devam edilmeli.

ROMATİZMAYA İYİ GELEN BESİNLER: 
*
Nar
* Balık
* Keten tohumu
* Hodan otu,
* Yumurta

KANSERE KARŞI FAYDALI GIDALAR:
* Domates
* Çay
* Üzüm
* Fasulye
* Brokoli, karnabahar, lahana, karalahana
* Koyu yeşil yapraklı sebzeler: ıspanak, marul ve pazı
* Zerdeçal
* Yabanmersini