Boğaz ağrısının ilacı ballı turp suyu

Havalar soğudu, artan grip, nezle gibi hastalıklara bir de şişen bademcikler eşlik etti. İnsanı halsiz bırakıp yatağa düşüren enfeksiyonlara karşı uzmanlar siyah turp ile bal kürünü önerdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2016 Güncelleme 22 Ocak 2016, 00:00
Boğaz ağrısının ilacı ballı turp suyu

İÇİNDEKİLER

Domuz gribi korkusu herkesi sararken; belirtiler arasında yer alan yüksek ateş, halsizlik ve ağrının bademcik iltihabından da kaynaklanabileceği uyarısı geldi. Uzmanlar, 'boğazın bekçileri' bademciklerdeki iltihabın tıpkı gripte olduğu gibi insanı yatağa duşurduğunu soyledi. Bu hastal›ğ›n her yaflta gorulebildiğini belirten uzmanlar, "Bakteri virüs adı verilen mikroplarla etkilenip iltihaplanan bademcikler şişer, üzerinde beyaz noktalar halinde iltihaplanma olur. Bu da ateş ve ağrı yapar. Bademciklerin iltihaplanması kronikleşirse alınması şarttır" şeklinde konuştu. Tıbbi tedavilerin yanı sıra yeni başlayan boğaz şişkinliğine ve ağrıya karşı evde uygulanabilecek bitkisel cozumler olduğunu belirten uzmanlar, bunları şoyle sıraladı:

SİYAH TURP:
Bir adet siyah turp ve bal, bu kur icin gerekli olan malzemeler. Siyah turbun ortasını oyun. Oyuk kısmın icine bal dokun. Bunu yaptıktan sonra turbun tepesinden kestiğiniz parcayı yine kapak biciminde kullanarak turbun ağzını ortebilirsiniz. Bir iğne ile dibi delinen ballı turbu bir bardağın ustune oturtup sabaha kadar bekletin. Süzülen suyu için. Cocuklara ve iyot hastalarına bu kur önerilmez.

BAL-LİMON:
Bir tatlı kaşığı bal ve bir limonun suyunu, bir su bardağı sıcak suda karıştırın.
Bir tutam karabiber de ekleyebilirsiniz. İceceğiniz bu karışım boğazınızı rahatlatacak. Gun icinde 3-4 kez içebilirsiniz.

SÜT:
Sutun yaralar ve iltihaplar uzerindeki onarıcı etkisi boğaz şişmesine karşı da koruyucudur. 1 bardak ılık sute 1 tatlı kaşığı zerdecal ve bir tutam karabiber eklerseniz daha etkili olacaktır.

ZERDEÇAL:
Doğal antibiyotiktir. 1 bardak sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ilave edip karıştırın. Su ılıdıktan sonra boğazınıza bu su ile gargara yapın. Gunde 4-5 kez yapabileceğiniz bu karışım boğazınızdaki iltihabın kurumasında etkili olacaktır.

TARÇIN:
Tarcın antibakteriyel bir ozellik taşır. Bakterilerin uremesini, coğalmasını engeller. 1 su bardağı sıcak suyun icine yarım tatlı kaşığı toz tarçın koyarak 7-8 dakika demlendirin. İsterseniz icine bal ve limon ekleyin. Gunde 3 bardaktan fazla içmeyin.

SARIMSAK:
Bir diş sarımsağı ikiye bolup ağzınızda emin. Eğer bunu yapamıyorsanız 1 bardak su ve 3 diş sarımsağı 10 dakika kaynatın. Karabiber ilave edip için.

ZEYTİNYAĞI- SOĞAN:

1 yemek kaşığı zeytinyağında rendelenmiş 2 soğanı kavurun. Daha sonra tulbentin içine koyun ve boğazınıza sarın.

BİTKİ ÇAYLARI:
Boğaz şişkinliği rahatsızlığı yaşayanların gün boyu bol sıvı tüketmesi önemlidir. Kekik, böğürtlen, ebegümeci, nane, kuşburnu gibi bitki çayları sıvı tüketimi için idealdir. Gün boyu bu çayları içerek sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI:
Tam bir vitamin deposu olan taze sıkılmış meyve suları sadece boğaz şişkinliğine değil tüm hastalıkların tedavisinde etkindir. Bu yüzden bol bol taze sıkılmış meyve suyu tüketin.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boğazda
ağrı, kaşıntı, batma hissi, aşırı halsizlik, ateş, vücutta yaygın kırgınlık, eklem ağrıları, yutkunma ve konuşma zorluğu, rahats›z eden ağız kokusu bademcik iltihabı belirtileri arasındadır.

FARANJİTLE KARIŞTIRMAYIN

Bademcik iltihabı belirtileri ani başlangıçlıdır. Tablo faranjite göre daha ağırdır. Faranjit daha hafif, çoğunlukla kronik bir hastalıktır. Faranjitte boğazda yanma olur. Ateş, halsizlik genellikle yoktur. Sürekli boğazda takılma hissi, boğazı temizleme hissi ve kesik öksürük şikayetleri bademcik iltihabında olmayan faranjit belirtileridir.

DİRENÇ DÜŞER BADEMCİK ŞİŞER
Hastalık genellikle vücut direncini düşüren aşırı yorgunluk, uykusuzluk, iklim değişiklikleri (ani hava sıcaklığı düşmeleri), beslenme düzensizliği ve yetersizliği gibi durumlarda ortaya çıkar. Vücut direnci düşünce, ağız ve yutak boşluğunda yaşayan mikroplar bademcik dokusunda çoğalmaya başlayıp, iltihap oluşmasına yol açar.