Alıç-zencefil baş dönmesini sil

Sebebi ne olursa olsun baş dönmesi kişiye hayatı zindan ediyor. Altında ciddi sağlık sorunu olmayan hallerde zencefil ve alıç gibi şifalı bitkiler, baş dönmesinde etkili oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2016 Güncelleme 17 Ocak 2016, 00:00
Alıç-zencefil baş dönmesini sil

İÇİNDEKİLER

Hemen herkes nedenli ya da nedensiz yere hayatının bazı evrelerinde baş dönmesi şikayeti yaşar. Baş dönmesi, vücut dengesinin sağlanmasına engel olan çeşitli durumlar sonucu görülen sersemlik hali ve denge kaybı olarak tanımlanır.

VERTİGO ÖNEMLİ
Kişinin çevresindeki eşyaların etrafında ya da eşyaların kişinin etrafında döndüğünü hissettiği ileri derece baş dönmesi ise vertigo olarak adlandırılır. Birinci tip baş dönmesi çoğunlukla geçici bir durumdur ve kendiliğinden düzelebilir. Örneğin; açlıktan ya da yorgunluktan kaynaklanan baş dönmeleri gibi.

SEBEPLERİ FARKLI

Fakat baş dönmesi şikayetleri sürekli görülüyorsa ve şiddetliyse doktora görünmek gerekir. Baş dönmesinin en belirgin işaretinin denge kaybı olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun yanında, bulantı, kusma, kulak çınlaması, baş ağrısı, uyuşma gibi şikayetlerin de yaşanabileceğini belirtiyor. Ciddi bir sağlık sorunu olmayan durumlarda baş dönmesinin giderilmesinde bazı bitkilerin etkili olduğunu anlatan uzmanlar, "Bu bitkiler arasında zencefil öne çıkar. Alıç da baş dönmesinde şifa niyetine kullanılabilecek bitkiler arasında yer alır" diyor. Baş dönmesinin nedenleri arasında ilk sırayı iç kulak sorunları alıyor. 5'te 1 oranında ise beyin ve beyincik gibi merkezi sinir sisteminden kaynaklanan baş dönmelerine rastlanıyor. Başlıca baş dönmesi nedenleri iç kulak iltihabı, tansiyon, çeşitli kalp ve damar hastalıkları ile menenjit gibi sağlık sorunları olarak sayılıyor.

NASIL TÜKETMEK GEREK?

ZENCEFİL:
Bu değerli bitkiden yapacağınız çayları içebileceğiniz gibi limonatanıza bir parça taze zencefil katabilir ya da taze zencefili çiğneyebilirsiniz.

ALIÇ:
1 çay kaşığı kadar alıç yaprağı ve çiçeğinin 1 bardak kaynar derecedeki suda 1 dakika kadar demlendirip hazırlayacağınız çaydan günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

KABAK ÇEKİRDEĞİ:

Bir avuç kabak çekirdeği baş dönmesi şikayetlerinizi gidermeye yardımcı olabilir.

BİRAZ DİKKAT!
* Aşırı kafa hareketlerinden (özellikle yukarı bakmak) veya hızlı baş hareketlerinden kaçının.
*
Dolaşımı bozacak (nikotin, kafein ve tuz) ürünlerinin kullanımını azaltın.
*
Ani pozisyon değişikliklerinden kaçının. Örnek olarak yatar durumdan aniden ayağa kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmeyin.
*
Baş dönmenize neden olan stresten, sinirlilikten uzak durun ve allerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın.
* Başınız dönerken araba kullanmak, tehlikeli alet kullanmak veya merdiven tırmanmak gibi zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.