Dolmalık biber prostatı yener

Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde erken teşhis kadar yenilen gıdalar da önem taşıyor. Uzmanlar, dolmalık biber, yumurta akı ve ceviz yağının koruyucu olduğunu belirtiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2015 Güncelleme 21 Aralık 2015, 00:00
Dolmalık biber prostatı yener

İÇİNDEKİLER

İlerleyen yaşla birlikte erkeklerin kabusu olan prostat kanseri ve prostat iltihaplanmasında bazı gıdalar koruyucu etki gösteriyor. "E vitamini ile selenyum, çinko mineralleri içeren ve antioksidan etkisi bulunan sebzemeyveler başta olmak üzere prostata iyi gelen yiyeceklerden yardım alabilirsiniz" diyen uzmanlar, prostatla savaşan gıdaları şöyle sıralıyor:

GREYFURT- PORTAKAL:
Farklı renklerde meyveleri her gün tüketmek, prostat kanseri gibi hastalıklardan korunmanızı sağlarken genel sağlığın gelişimine katkıda bulunur. Meyvelerden aldığınız vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır. Saç, cilt sağlığını korur ve iştahı azaltıp kilo kontrolü sağlar. Antioksidanlar açısından en zengin meyveler çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.

KIRMIZI DOLMALIK BİBER:
Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve yeşil biber besin değeri en yüksek, düşük kalorili sebzeler arasında yer almaktadır. Bu sebzeler vücut için gerekli olan mineralleri, antioksidanları sağlarken düşük kalori değerleri ile kilo kaybına yardımcı olabilir. Antioksidan özellikli diğer sebzeler arasında kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, kış kabağı, tatlı patates sayılabilir.

TAHILLAR:
Tam tahıl kepeği prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan bir çalışmada, prostat kanseri olan 17 erkek, 6 hafta boyunca tam tahıllı ürünler tüketmiş ve tüketmeyenlere göre tümörlerde küçülme kaydedildi. Araştırmacılar tam tahıllı gıdaların prostat kanseri üzerine olumlu etkisinin kan şekerini düşürmesinden ileri geldiğini belirtiyor.

FASULYE, YUMURTA AKI:
Vücutta doku üretiminin yapı taşı olan amino asitler protein kaynaklarından sağlanmaktadır. Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak yağsız süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon balığı, mercimek, fasulye, yumurta akı, tavuk ve hindi eti, yağsız yoğurt gibi daha kaliteli protein kaynakları prostat sağlığını korur. İyi bir protein kaynağı olan soğuk deniz balıkları aynı zamanda vücut için gerekli Omega yağ asitleri bakımından da zengindir.

SARIMSAK:
Meyve, sebze, deniz ürünleri, yumurta ve sarımsak gibi besinlerde bulunan selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 azaldığı yapılan araştırmalar sonucu belirlendi. Yaşla birlikte azalan selenyum miktarı selenyum içeren gıdaların tüketimi ile artırılabilir.

CEVİZ YAĞI:
Doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğu bilinmekle birlikte; keten tohumu, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostatı korur hem de E, D ve K vitaminlerinin işlenmesine yardımcı olarak sağlığa katkıda bulunur.

DOMATES:
Domates ve domates ürünlerinde bulunan likopen, prostat hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bir araştırmaya göre domates, domates salçası, domates sosu, ketçap ve diğer domates ürünlerini daha çok tüketenlerin prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir. Haftada 10 porsiyon domates tüketen erkeklerin prostat kanseri riskini yüzde 45 oranında azalttığı belirlendi.

FINDIK:
Hücre fonksiyonları için gerekli bir mineral olan çinkonun prostat hastaları tarafından daha çok tüketilmesi gerekir. Prostat kanserinin erken evrelerinde ve kanserden korunmak için çinko bakımından zengin olan kabuklu deniz hayvanları, süt, fındık ve baklagilleri tüketebilirsiniz.