Güneş hasarına 1 avuç çilek

Zararlı güneş ışınlarına maruz kalan ciltte birçok hasar ortaya çıkabiliyor. Kuruyan, kırışan ve leke oluşan bu ciltlere karşı uzmanlar, 'Günde 1 avuç çilek yiyin' uyarısında bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2015 Güncelleme 07 Ağustos 2015, 01:48
Güneş hasarına 1 avuç çilek

İÇİNDEKİLER

Yaz mevsiminde cildimize özen göstermeye çalışsak da, uzun süre güneş altında kalan cilt yıpranıyor. Sonuçta ise donuk, sivilceli, lekeli, kuru ve kırışık bir cilt ortaya çıkıyor. Basit ama etkili önlemlerle cildimizi güneş hasarından koruyabilir, yeniden ışıl ışıl ve pürüzsüz olmasını sağlayabiliriz diyen Acıbadem Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, cildimizi güneş hasarından korumanın pratik yollarını anlatıyor...

Cildinizi nemlendirin
Yaz aylarında güneş, havuz ve denizden yıpranan cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Aksi halde cildiniz kurur ve kırışır.

Bir avuç çilek yiyin
C vitamini bağ dokusunu ve kollagen yapımını hızlandırarak cildin genç kalmasını sağlıyor. Antioksidan özelliği sayesinde ışıltılı bir cilt vaat etmesinin yanı sıra cildi güneş hasarından da koruyor. Günde 1 avuç çilek, 1 demet maydanoz veya 2 domates, yeterli C vitamini desteği sağlıyor.

Şapka takmayı unutma!
Güneş ışınlarının yol açtığı sorunlardan olan yüzde leke oluşumuna karşı, gözlük ve şapka kullanılmalı.

En az 8 bardak su için
Yaz mevsiminde karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri, güneşin cildimizde kırışıklar oluşturması. Kırışıkların oluşmasını önlemek için cildimizi nemlendirmeye, bunun için de bol bol suya ihtiyacımız var. Sağlıklı bir cilt için de günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.

İki fincan yeşil cay için
Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay içerdiği polifenoller sayesinde cildi serbest radikallerden ve oksidatif hasardan koruyor. Bu özelliği ile güneşin zararlı etkilerini önlemeye yardımcı oluyor. Günde 2 fincan yeşil çay tüketmeye özen gösterin.

3-4 adet ceviz tüket
E vitamini de güçlü bir antioksidan ve güneşin zararlı ışınlarından koruma özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde kırışıklık ve yaşlılık lekelerine de iyi geliyor. E vitamini fındık, ceviz, sıvı yağlarda bol miktarda bulunuyor. Her gün 3-4 ceviz tüketmeyi ihmal etmeyin.

Sofranızda brokoli olsun
A vitamini cilt sağlığı için çok önemli. Hücre yenileyici, nemlendirici ve leke giderici özellikleri mevcut. A vitamini karaciğer, balkabağı, yeşil kabak, havuç, balık yağı, ıspanak, lahana, kırmızı biber ve tatlı patateste bolca bulunuyor. Günde bir kase az haşlanmış brokoli de içerdiği A ve C vitamini sayesinde ciltteki lekeler için birebir.

MEYVE BAŞ TACI
Cildiniz leke oluşumuna yatkın veya güneş alerjiniz varsa, beta -karoten tavsiye ediliyor. Havuçta bol miktarda betakaroten bulunuyor. Bunun dışında kayısı, kavun, yeşil yapraklı sebzeler ile yumurtanın sarısı da beta karotenden zengin besinler arasında yer alıyor. Her gün tüketeceğiniz 2-3 adet havuç, bir dilim kavun, 8-10 kayısı,1 yumurta ile bol salata güneşten korunmanızı sağlayacaktır. Beslenme düzeniniz de yaz mevsiminde sağlıklı bir cilt için son derece önemli. Özellikle meyve- sebzeden zengin beslenmeye dikkat edin. Bunun için meyve ve sebzeleri günde en az 2-3 kez sofranızda bulundurun. Bu doğal antioksidanlar hem hücreleri güneş ışınlarının hasarından korur, hem de genç ve sağlıklı olmanızı sağlar.