Kalbinizi tehlikeye atmayın!

Uzun saatler tutulan oruç özellikle kalp hastalarının yaşamını tehdit ediyor. Prof. Dr. Sipahi, 'Lokmalarınızı iyi çiğneyin, bol su tüketin' uyarısında bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2015 Güncelleme 04 Temmuz 2015, 00:36
Kalbinizi tehlikeye atmayın!

İÇİNDEKİLER

Oruç tutan kalp hastalarının, yaz sıcağında yaklaşık 17 saat susuz ve aç kalacak olmaları nedeniyle, oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Aksi halde tutulan oruçlar ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Acıbadem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi, kalp hastalığı iyi kontrol altında olan, göğüs ağrısı veya nefes darlığı tümüyle kaybolmuş olan birçok hastanın önemli bir sorun yaşamaksızın oruç ibadetini gerçekleştirebildiğini belirtiyor.

TANSİYON DÜŞÜYOR
Ancak tedavilere rağmen hala şikayetleri olanların vücutta sıvı azalmasına bağlı ciddi tansiyon düşüklüğü yaşayabildiğini aktaran Prof. Dr. Sipahi, "Genel olarak ağır kalp hastalarının, hastaneye yatmayı gerektirecek düzeyde hasta olanların ve düşkün yaşlıların oruç tutmasını tavsiye etmiyoruz" diyor.

ÇİĞNEMEDEN YUTMAYIN
Ramazan'da beslenme sıklığının azalması ile birlikte karbonhidrat, yağ, protein ve hormonal metabolizmaların yanı sıra sıvı dengesinde de değişiklikler olduğunu ve tüketilen besin içeriklerinde de farklılık yaşandığını aktaran Prof. Dr. Sipahi şöyle devam ediyor: "Yapılan araştırmaların bir kısmı Ramazan'da toplam enerji alımının ve vücut ağırlığının azalabileceğini gösterse de, bu durum değişkenlik gösterebilir." Ramazan'da bazı yanlış davranışların kalbin üzerine binen yükü artırdığını ve istenmeyen sonuçlara yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Sipahi, şu uyarılarda bulunuyor: "Sahura kalkmadan oruç tutmayın, diyet alışkanlığından vazgeçmeyin, lokmaları iyice çiğneyin, sigara içmeyin, bol su için."