Tırnağına bak hastalığını anla!

El ve ayak tırnakları hastalıkları önceden bildiriyor. Sık sık kendi kendinizi muayene edin diyen uzmanlar tırnaklardaki değişiklikleri ve neden olabileceği hastalıkları anlatıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Haziran 2015 Güncelleme 30 Haziran 2015, 00:00
Tırnağına bak hastalığını anla!

İÇİNDEKİLER

RENK DEĞİŞTİRİYORSA
Koyu renk şeritler, yaşlanma ve konjestif kalp yetmezliği ile bağlantılıdır.
Beyaz tırnaklar ise, hepatit gibi karaciğer hastalıklarının belirtisidir. Tırnaklardaki siyah çizgiler koyu tenli insanlarda sık görülen bir durum olsa da, deriye kadar sirayet eden kararmalar, renk değişiklikleri melanom belirtisi olabilir ve biyopsi gerektirebilir. Mavi tırnak yeterli oksijen alamadığınızın veya diğer akciğer problemlerinin habercisi olabilir.

KALIN TIRNAKLAR:
Kalınlık akciğer hastalığının bir belirtisidir.
Kalın ve sert yüzey mantar enfeksiyonunu gösterir.
Tırnaklar güçlü olmalıdır, ancak normalden daha farklı ve pençe gibi görünüyorsa dikkatli olun. Şu hastalıkların işaretlerini veriyor olabilir: Tiroid ya da sedef hastalığını ya da dolaşım problemi.

AYRILMIŞ KIRILAN TIRNAKLAR:
Tırnaklar sadece kapılara veya etrafa takılmakla kırılmaz.
Kırılma sebebi sadece ellerinizi çok fazla yıkamanız ya da ojeler değildir. Folik asit, C vitamini ve protein eksikliği, tırnak diplerinde oyuklarla beraber görülüyorsa bu sedef hastalığının bir belirtisidir. Sedef hastalığı yüzde 10 oranında tırnaklardan başlar. Kırılan tırnaklar aynı zamanda beslenme yetersizliğinin de bir göstergesi olabilir.

OYUK TIRNAKLAR:

Küçük oyuklar ve çukurlar ellerinizi ihmal etmekten dolayı olabilir ya da sağlığınızla daha yakından ilgilenmeniz için bir uyarı olabilir. Oyuk tırnaklar şu hastalıkların da habercisi; sedef hastalığı, konnektif doku bozuklukları, Alopecia areata ( saç kaybına neden olan bağışıklık sistemi hastalığı), çinko eksikliği (genellikle tırnaklarınızın ortasında uzun çizgi şeklinde bir oyuk).

KURU VE İNCE TIRNAKLAR:
Eğer tırnaklarınız kuru ve inceyse hormon seviyenizi ölçtürmenizde fayda var. Tiroid hastalıkları tırnakların incelmesine neden olur. Kuru tırnaklar kolayca kırılır ve ayrılır. Mantar problemleri tırnaklarınızı ya kuru ya da nemli yaparlar. Hem tiroid hem de mantar problemleri tedavisi uzun sürer. Eğer tırnaklarınızda böyle bir değişiklik görürseniz hemen dikkate almalısınız.

YUMRU ŞEKLİNDEKİ TIRNAKLAR:
Eğer tırnaklarınızın etrafında şişmiş bir deriniz varsa ya da tırnaklarınız şişmiş gibi görünüyorsa buna 'clubbed- yumru tırnak' denir. Yumru tırnaklar; akciğer hastalıkları (özelliklede solunum zorluğu çekenlerde), inflamasyonlu bağırsak hastalıklarında, karaciğer hastalıklarında ve AİDS'te görülür.

GEVŞEK TIRNAKLAR
:
Yerinden çıkan, gevşek tırnaklar hipertiroidizm belirtisi olabilir.

YATAY ÇİZGİLİ TIRNAKLAR:
'Beau çizgileri' adı verilen bu çentikler ve çöküntüler yüksek ateşe sebep olan bir rahatsızlık veya diyabet ya da çinko yetmezliği belirtisi olabilir. Bu belirtileri fark ettiğiniz andan itibaren hemen uzman bir hekime görünmenize fayda var. Erken teşhis hayatınızı kurtarabilir.

ÇIKINTILI TIRNAKLAR:
Tırnakların yüzeyi düz ve çok fazla hissedilmeyen ince çizgilerden oluşur. Belirgin çıkıntılar vücudunuzda bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir. Çıkıntılı tırnaklara sahip olanlarda demir eksikliği, artrit, lupus (tırnak diplerinde kırmızı çizgiler) gibi rahatsızlıklar olabilir.