Sakatat ye sakata gelme

Birçok kişinin mesafeli yaklaştığı sakatatlar, içerdiği selenyum ile kanserden koruyor. Doç. Dr. Sargın, 'Kalp dostu selenyum, bağışıklığı güçlendirir' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mayıs 2015 Güncelleme 11 Mayıs 2015, 00:00
Sakatat ye sakata gelme

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayatın yolu doğru ve dengeli beslenmeden geçiyor. Uzmanlar her gıdadan yeterince tüketilmesini isterken, birçok kişi ciğer, böbrek, dalak, yürek, işkembe, kellepaça gibi sakatatlardan uzak duruyor. Oysa bu sakatatlar içerdikleri selenyum maddesiyle kanser başta olmak üzere ciddi hastalıklardan koruyor. İstanbul Gayrettepe Florence Nightingle Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Haluk Sargın da, selenyumun antioksidan özelliğe sahip olduğunu belirterek, hücreleri hasardan koruduğunu söylüyor.

KORKMAYIN...
Doç. Dr. Sargın, selenyumun tiroit bezinin sağlıklı çalışmasını, bağışıklığı kuvvetlendirdiğini, karaciğeri koruduğunu, guatr ile mücadele ettiğini ve kanserden koruduğunu aktararak, "Bu özel maddeye erkeklerin günlük 75 mikrogram, kadınların da 60 mikrogram ihtiyaç duyuyor" uyarısında bulunuyor. Doç. Dr. Sargın, selenyum deposu gıdaları şöyle sıralıyor: t Yumurta: Mutlaka kahvaltınızda yumurta yiyin. t Ceviz: Atıştırmalık olarak cevizden vazgeçmeyin. t Sakatat: Küçükbüyük sakatat tüketmeye çalışın. t Balık: Sofraları- nızdan balık ve kabuklu deniz ürünlerini eksik etmeyin. t Süt ürünleri: Her gün en az 1 bardak süt ve yoğurt tüketin. t Kırmızı et: Protein deposu kırmızı et selenyum açısından da oldukça zengindir. Bslenmenizde kırmızı ete de yer verin.

HEM FAYDALI HEM LEZZETLİ
İçerdiği yüksek besin değeri ile dikkat çeken sakatatlar, aynı zamanda oldukça da lezzetli. Özellikle küçükbaş hayvanların sakatatlarının daha besleyici olduğunu söyleyen uzmanlar, kuzu böbrek ve yüreğini öneriyor. "Bu sakatatlar yüksek oranda D vitamini içerir. Vücuttaki tüm hücrelere gerekli olan B12 vitamini de sakatatlarda bol miktarda bulunur" diyen uzmanlar, bu gıdaların kansızlığa da iyi geldiğini vurguluyor. Bedensel ve ruhi yorgunluğu gideren vitamin ve mineral deposu sakatatlardan, kalp ve tansiyon hastalarının uzak durması gerekiyor.

BUNLARA DİKKAT!
*SELENYUM eksikliğinde vücutta E vitamini azalır tiroit bezi iltihabı daha sık görülür. Bu sebeple selenyum ve E vitamini birlikte kullanılabilir. * Yüksek doz selenyum verilirse T3 hormonu azalır TSH hormonu artar. Bu durumda tiroit yetmezliği meydana gelir.
* En belirgin bulgusu ise kilo alımıdır. Diyabetiklerde verilen selenyum ve E vitamini diyabete bağlı organ hasarını azaltır.
* C ve E vitamini ile selenyum birlikte verilirse antioksidan etkisi artar.
* Kas güçsüzlüğünde selenyum eksikliği sorgulanmalıdır.
Hashimato hastalığında tiroit otoantikor seviyesini azaltmak için selenyum verilmektedir.

ÜREMEDE ÖNEMLİ
*SELENYUM minerali başta sperm üretimi ve canlılığı olmak üzere, üreme sağlığında da önemli rol oynar. Eksikliğinde sperm üretimi ve kalitesi azalarak kısırlık oluşabilir. Üreme sağlığı açısından, erkeklerin selenyum ihtiyacı kadınlara oranla daha fazladır. Yeterince selenyum alınmaması, ciddi kas zayıflıkları, kalp ve damar sağlığında bozulmalara neden olur. Çocuklarda gelişimin yavaşlamasına, yetişkinlerde erken yaşlanma, sinir sistemi hastalıkları ve zeka geriliğine yol açabilir.