Kokuya neşter!

Hem kişiye hem de çevreye büyük rahatsızlık veren terleme ve ter kokusundan doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün. Bu konuda adaçayı, yeşil çay, domates suyu, üzüm gibi bitkiler imdada yetişiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2015 Güncelleme 26 Nisan 2015, 00:00
Kokuya neşter!

İÇİNDEKİLER

Yaz aylarının yaklaşmasıyla terleme ve ter kokusu da sıkıntı vermeye başladı. Normal terleme bir yana aşırı terlemenin hastalık olduğunu söyleyen uzmanlar, bu konuda tıbbi tedavinin şart olduğunu vurguladı. Terlemenin vücut için iki önemli işlevi vardır diyen uzmanlar şöyle devam etti: "Cildi nemlendirip vücut ısısını sabitler ve vücudun boşaltım sistemine katkıda bulunur. İkinci önemli fonksiyonu ise vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasıdır. Aynı koşullarda terleme oranı kişiden kişiye göre de değişebilir." Ortalama olarak günde 0.5 ile 1 litre arası terlemenin normal olduğunu ifade eden uzmanlar, "Ter, aslında salgılandığında renksiz ve kokusuzdur. Fakat bakteriler koltukaltı gibi sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalarak bu salgının kötü kokmasına neden olur. Terlemeye karşı piyada bulunan birçok kozmetik ürünün yanı sıra, evde doğal yollarda da önlemler almak mümkün" şeklinde konuşuyor. İşte, terlemeye iyi gelen bitki kürlerinden bazıları:

SABAH 1 FİNCAN YEŞİL ÇAY

Bal ile tatlandırılmış adaçayı terlemeye çok iyi gelir.

Sabah-akşam birer bardak yeşil çay içmek de faydalıdır.


Gün boyu terlememek için her sabah bir fincan domates suyu içebilirsiniz. Domates suyu ter bezlerinin çalışmasını düzenler.

Her gün bir avuç üzüm yiyin.


Çok terleyen el ve ayaklarınızı demleyip soğuttuğunuz çay içinde bekletin.

Banyoda son durulama suyuna adaçayı yaprakları ekleyin.


Günde 20 gram nane suyu için.

Toz haline getirilmiş meşe mazısı da faydalıdır.


BASİT AMA ETKİLİ ÖNERİLER
Rahat ve hava alan kıyafetleri tercih edin.

Özellikle pamuklu kıyafetler giyin.


Vücudunuzun temizliğine özen gösterin.

Koltukaltını istenmeyen tüylerden arındırın.


Kahve ve alkolden uzak durun.

Deodorantı temiz ve kuru koltukaltına sıkın.

Antiperspirantlar da denilen koltukaltı ürünlerden kullanın.

NEDEN KOKAR?

Vücudumuzda 2-3 milyon ter bezi bulunuyor. En fazla ter bezi avuç içinde yer alıyor. Bir günde salgılanan ter ortalaması 100 cc. Bu rakam aşırı efor ve sıcakta 1.5 litreye kadar çıkabilir. Terin içeriğinde su, sodyum, klor, potasyum ve üre gibi maddeler bulunur. İçindeki organik maddenin artması terin kötü kokmasına neden olur.

AŞIRISINA DİKKAT !
Terlemeyi insan vücudunun ısısını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir olay olarak anlatan uzmanlar, ellerinde ve vücudunun çeşitli noktalarında gün içinde devamlı terleme olan insanların mutlaka uzman bir hekimden yardım alması gerektiği belirtiyor. Öte yandan aşırı terleme, kalp hastalıklarından sinirsel hastalıklara kadar birçok rahatsızlığın belirtisi olabileceği de ifade ediliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Alüminyum klorit ve etil alkol karışımlı kremler, sistemik antikolinerjik ilaçlar, beta blokör ilaçlar, iontoforez (el ve ayaklara elektrik akımı uygulaması), botox. Bu yöntemlerin çoğu günümüzde uygulanmaktadır ancak hiçbiri kesin çözüm değildir. Bazılarının tedaviye bağlı yan etkileri fazla iken bazıları kısa süreli ve pahalı tedavi yöntemleridir. Ameliyatın özellikle el, koltuk altı ve yüz terlemelerinde olumlu sonuç verdiğini söyleyen uzmanlar, açık-kapalı operasyonlar, klips ile blokajlar da yapıldığını belirtiyor.