Doğru beslen basarını artır

TEOG sınavında başarılı olmak isteyenlerin, beslenmelerini bugünden düzene sokması gerekiyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, öğrencilere başarı artıran beslenme reçetesi veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Nisan 2015 Güncelleme 26 Nisan 2015, 00:01
Doğru beslen basarını artır

İÇİNDEKİLER

Öğrenciler haftaya yapılacak liselere giriş sınava 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nın (Teog) heyecanıyla yanıp tutuşurken; beslenmelerine gereken özeni gösteremiyor. Sınavda başarılı olmak için hız kesmeden çalışan öğrencilerin kesinlikle öğün atlamaması gerektiğini söyleyen Medical Park Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Ders çalışmak kadar yediğiniz gıdalar da başarınızı artıracaktır" diyor. Sınav döneminde doğru beslenmenin hem başarıyı artırdığını hem de sınav öncesi olası sağlık sorunlarından koruduğunu anlatan Prof. Dr. Mocan, öğrencilere başarının yolunu açacak şu önerilerde bulunuyor: nn Öncelikle öğünleri atlamayın. Ana öğünlerin yanı sıra ara öğünlere de özen gösterin. Sık sık ve az yiyin.

Ağır soslu, çok yağlı, kızartmalardan ve fast-food yiyeceklerden kaçının. Midede ağrıya ve gaza neden olabilir. Bu da vücutta huzursuzluğa neden olur.

Sebze ağırlıklı beslenin, yemeklerinizi az yağlı yemeye özen gösterin.

Midenizin alışkın olmadığı, açıkta satılan gıdaları yemeyin. Besin zehirlenmelerine neden olabilirler. Özellikle sınavdan bir gün önce kesinlikle kaçının.

Güne kahvaltısız başlamayın.

Gün içinde 5-6 öğün yiyecek tüketin. (2-3 saatte bir beslenmeye gayret edin)

Özellikle ders çalışırken günde 2 bardak kakao veya kahve içebilirsiniz. Konstrasyonunuzu artırır ancak 2 bardaktan fazla tüketmeyin. Çünkü ilerleyen saatlerde enerjinizi düşürebilir.

Aşırı tuz (salamura yiyecekler vb) ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın.

Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin (kurubaklagiller, asitli içecekler vb)

Çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, uykusuzluğa neden olabilir.

Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

Balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakal, kuşburnu konsantrasyonu artırır, günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.

Sabahları kahvaltıda havuç, portakal taze meyve suyu zihnin açılmasını sağlar.

Günde bir avuç ceviz, fındık ve badem karışımı zihinsel performansı artırır.

C vitamininden zengin beslenmek, konsantrasyonu artırır. Bol bol kivi, ananas ve limon tüketilmeli.

Karbonhidratlı yiyecekleri proteinli yiyeceklerle karıştırmayı unutmayın. Böylece hem protein hem de karbonhidrat, zihin açıklığı sağlar. Yani et ile pilavı, yoğurt ile makarnayı ya da peynir ile makarnayı birlikte tüketmesini isteyin.

BALIK ZİHNİ AÇAR
Balık içerdiği (N-3) ve (N-6) yağ asitlerinden zengin olduğundan zihin açıcı özelliğe sahiptir. Haftada 2 ya da 3 kez balık tüketin. nn Bu arada kırmızı et de içerdiği zengin demir sayesinde konsantrasyonu arttırma özelliğine sahiptir. Ancak çok yağlı yemeyin, ızgara olarak tüketin.

SINAV SABAHI YAPILACAKLAR

Kendinizi sınav stresi nedeniyle sınav sabahı iştahsız hissedebilirsiniz. Kesinlikle kahvaltısız çıkmayın.

Kahvaltıda, tam tahıl ekmeği, haşlanmış yumurta, peynir çeşitleri, havuç, domates, salatalık, maydanoz gibi besinler bulunmalıdır.

Süt, yumurta, açlık hissinin azalmasını sağlayabilir.

Reçel, bal, pekmez gibi besinler, fazla tüketmeyin. Daha çabuk acıkmanıza neden olabilir.

Tatlı ihtiyacını karşılamak için taze meyve yemek de sağlıklı bir alternatif olur.

Çok tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Tuz susuzluk hissini arttırabilir, sınav öncesi aşırı tüketmeyin.

Sınav sabahı çay ve kahve gibi içecekler fazla tüketmeyin.

SINAVIN HEMEN ÖNCESİNE DİKKAT
Sınava girecek öğrenciye şeker yedirmek adeti yarardan çok zarar getirir. Öğrenciler kesinlikle sınava girerken şeker yemeyin. Bu, kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürebilir. Kan şekerinin hızla düşmesi de, performans ve dikkat yoğunluğunda kayıplara neden olabilir. Şeker yerine az miktarda çikolata yiyin. Sınav sırasında çok su içmek tuvalet ihtiyacı yaratır. Hem de midede şişkinlik yapabilir. Yudum yudum ihtiyaç duyduğunuz kadarını için.