Diş hastalıkları kalbi vuruyor

Sağlıksız diş ve dişetleri kalp, şeker gibi ciddi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor. Diş Hekimi Buyan, "Bu sıkıntılarla karşılaşmamak için 6 ayda bir dişlerinize check-up yaptırın" diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2015 Güncelleme 23 Şubat 2015, 01:17
Diş hastalıkları kalbi vuruyor

İÇİNDEKİLER

Bedenin sağlıklı ve düzenli çalışmasında ağız ve diş sağlığı önemli rol oynuyor. Memorial Hizmet Hastanesi Diş Hekimi Bertan Buyan, her 6 ayda 1 kez diş doktoruna düzenli olarak muayene olunmasının ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor. Fiziksel olarak tamamen sağlıklı olabilmenin vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olabilmesi ile mümkün olabileceğini aktaran Dr. Buyan, "Ağız ve diş sağlığını bozan etkenler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmaktadır" şeklinde konuşuyor.

Yaşam kalitesini yükseltir
Dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir diyen Diş Hekimi Buyan, "Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir'' uyarısında bulunarak, diş muayenesi hakkında şu bilgileri paylaşıyor...

Dental Check-up nedir?
Dental check-up, ağız ve ağız içi tüm dokuların muayenesi anlamına gelmektedir. Ağız boşluğunda bulunan dişler, diş etleri, yanak ve dudak iç yüzü, dil, damak vb. dokular klinik olarak muayene edilir. Diş köklerinde ve çene kemiğindeki olası olumsuz tablolar için panoramik diş filmi çekilerek radyolojik muayene yapılır. Klinik ve radyolojik muayene sonucunda hastalarımızın diş sorunlarını teşhis ederiz ve bir tedavi planı oluştururuz. Unutulmamalıdır ki düzenli diş hekimi kontrolüne giden kişilerde problemler genelde büyümeden veya oluşmadan teşhis edilebilmekte daha basit bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Düzenli diş hekimi muayenesi yapılacak tedavinin daha kolay ve az maliyetli olmasını sağlamaktadır.

Dental Check-Up hangi uygulamaları kapsar?
Dental Check-Up muayenenin yanında, oral hijyen eğitimi ve diş taşı temizliğini kapsar.

Neden Dental Check-Up yaptırmalıyız?
Düzenli olarak saçlarımıza bakım yaptırırız fakat ağız özellikle arka bölgelerde görüntü olarak en planda olan bölge olmadığı için biraz geri plana atarız. Oysa dişler sağlığın ve estetik görünümün olmazsa olmazıdır. Dişlerimizin nasıl göründüğü sağlığı etkilediği kadar sosyal yaşantımızda da belirleyicidir.

Dental Check-Up yaptırmanın yaş sınırı var mı?
Yaş sınırı yoktur. Aksine erken yaşta düzenli diş hekimi ziyaretine alışmış olmanın faydası vardır.

Erkenden farkedilir
Toplumumuzdaki yanlış fırçalama ve beslenme alışkanlıkları neticesinde diş taşı birikimi meydana gelebilir. Diş yüzeylerinde renkleşmeler oluşabilir. Ancak bu sorunlar fırçalamayla geçmez. Hatta başlangıç çürükleri meydana gelebilir. Dental Check-Up ile erken aşamada tespit edilen bu çürükler küçük dolgularla ağrısız bir şekilde tedavi edilebilir.