Tansiyona kırmızı ışık!

Yaz-kış sevilerek yenilen domates, içerdiği likopen maddesiyle sağlık saçıyor. Uzmanlar bu sebzenin tansiyon, kalp ve şeker hastalığına iyi geldiğini aktarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2015 Güncelleme 13 Ocak 2015, 00:33
Tansiyona kırmızı ışık!

İÇİNDEKİLER

En popüler sebzelerden olan domates, yüksek miktarda antioksidan içeriğiyle en faydalı gıdalar arasında yer alıyor. Domatesin sağlığa faydaları, sebzeye kırmızı rengini veren ve güçlü bir antioksidan olan likopen adlı bileşenden kaynaklanıyor.
Aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, beta karoten ve E vitamini içeren domates kalp-damar sağlığını korumanın yanı sıra kemikleri destekliyor. Uzmanlar domatesin faydaları şöyle sıralanıyor...

* Kalp ve Damar Sağlığı:
Domateste bulunan likopen kalp ve damarlar için kritik önemi bulunan antioksidan desteğini sağlar. Aynı zamanda C ve E vitaminleri ile kalp ve damar hastalıklarının önünü açan serbest radikallere karşı hücreleri korur.

* Yüks ek Tansiyon:
Amerikan Kalp Dergisi'nde yayımlanan araştırmada, domates ve domates ürünlerinin hipertansiyon tedavisine yardımcı olabileceğini onaylamıştır. Araştırmaya katılan ve herhangi bir ilaç kullanmayan yüksek tansiyon hastası 31 katılımcıya sadece domates özü verilmiş ve tansiyon değerlerinde düşüş saptanmıştır.

* Kemik Sağlığı:
Domatesin kemiklere faydaları konusunda yapılan bilimsel araştırmalar yeni olmakla birlikte, domatesin antioksidan etkisinin ve özellikle zengin likopen içeriğinin kemik sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.

* Kansere Karşı Koruma:

Domatesin kanserden korunma ve kanser hastalarında tedaviye yardımcı olması alanında yapılan araştırmalarda, domatesin özellikle erkeklerde prostat kanseri riskini düşürdüğünün altı çiziliyor. Bu etkisi ise içeriğinde bulunan alfa-tomatin adlı bileşenin prostat kanserine neden olan hücrelerin üretimini baskılamasından ileri geliyor.

* Zayıflama:
Düşük kalorili olan taze domates suyu hem vücudun ihtiyaç duyduğu suyu sağlar hem de asitli, keskin tadıyla daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.

* Göz Sağlığı:

1 bardak domates suyu günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşılar. A vitamini göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. A vitamini gözlerin düşük ışıkta görmesini sağlar, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olur, yeni hücre üretiminde önemli bir rolü vardır.

* Cilt Sağlığı:
1 bardak domates suyu yaklaşık 44 mg C vitamini içerir. C vitamini cildin ana bileşeni olan kolajen üretimini destekleyerek cildin yenilenmesine ve esnek kalmasına yardımcı olur.

* Kan Şekeri:
Domateste bulunan chromium adlı madde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

* Ağrılar:
Eklem iltihabı (arthritis) nedeniyle ağrı sorunu bulunan milyonlarca insandan biriyseniz, domates bu ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir. İltihap önleyici bileşenler olan flavonoidler ve karotenoidler bakımından zengin domates özellikle iltihaplı hastalıkların neden olduğu
ağrıları hafifletmek için kullanılabilir.

SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Domates seçerken dikkat edilecek ilk nokta renktir. Satın alacağınız domatesin derin bir kırmızı rengi olmasına özen gösterin. Aynı şekilde parlak turuncu ve canlı sarı renkte domatesler de satın alınabilir. İyi bir domatesin kabuğu kırışık olmamalıdır, sert ve belirgin bir kokusu olmalıdır. Domatesi kestiğinizde ortadaki etli bölümle, kabuk kısmı arasında fazla boşluk bulunmamalıdır.

REFLÜYÜ ARTIRABİLİR
Domates asitli bir sebze olduğu için reflü hastaları tükettikleri domates miktarını kontrol altında tutmalıdır. Günde 10 veya daha fazla domates yemek, mide yanması, bulantısı ve baş ağrılarına neden olabilir. Dikkatli olun.