Bu ne hastalık bu ne lahana turşusu

Kara kış kapımıza dayandı, hastalıklar arttı. Dr. Özgür Şamilgil şu günlerde özellikle turşu, kefir ve boza gibi gıdaların sofralardan eksik edilmemesini istedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2015 Güncelleme 08 Ocak 2015, 12:44
Bu ne hastalık bu ne lahana turşusu

İÇİNDEKİLER

Grip ve soğuk algınlığından korunmanın yolu doğru beslenmeden geçiyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi DirektörüDr. Özgür Şamilgil, yaşlılar, kalp-akciğer hastaları, kanser tedavisi görenler, karaciğer-böbrek yetersizliği olanlar ve çocukların bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğuna dikkat çekerek, daha kolay hastalandıklarını belirtiyor. Hastalıklardan korunmak için turşu yenilmesini öneren Dr. Şamilgil, mücadele yollarını şöyle anlatıyor:

ŞEKERİ BIRAK BOZAYA BAK
C vitamini zengini portakal, greyfurt, kırmızı biber, kuşburnu, boza, kefir, yoğurt, sirke, turşu gibi fermente edilmiş faydalı bakterilerden zengin gıdalar, bağışıklık sisteminin hammaddesi olan hayvansal proteinler için balık, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi mikroplara, soğuğa karşı dayanıklılığı arttırıyor. Şekerli gıdalar ise bağışıklık sisteminin mikroplarla mücadelesini zorlaştırıyor.

KALP HASTALARI DİKKAT!

Kalp damar hastalarının, soğuğun vücutta yarattığı stres hormon artışı nedeniyle ani damar daralması sonucu kalp krizi ve inme riski nedeniyle daha dikkatli olmaları gerekiyor.

CİĞERİNİZİ KORUYUN
Akciğer sorunu olanların burun ve ağızdan soğuk havayı ciğerlerine çekmeleri başta soğuk algınlığı, nezle, grip ve daha da önemlisi zatürre riskini artırıyor. Bu nedenle atkı, kar maskesi gibi kıyafetler ve kalın başlıklar kullanılmalı.

BAŞINIZI ÜŞÜTMEYİN
Burun, kulak, baş, eller, ayaklar ve parmaklar soğuğa en dayanıksız bölgelerimizdir. Başı korumamak, soğuk çarpması sonucu sinüzit, orta kulak ve bademcik iltihabına neden olur. Düzenli, 7-8 saatlik kaliteli uyku da bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır.

ÇAY YERİNE IHLAMUR
Yeterli sıvı alımı olmadan uzun süre soğukta kalmak vücudun uç noktalarında susuzluğa bağlı olarak kılcal damarlarda daralmaya neden olur. Kahve ve çay gibi idrar söktürücü özelliği olan içecekler aslında burun ve boğaz salgılarını kuruttuğundan, bunun yerine ıhlamur, kuşburnu, nane-limon çayı tüketimi daha sağlıklı olacaktır..