İYİCE YIKAYIN
Tere çiğ olarak tüketilmeden önce, hijyenik açıdan çok dikkatli yıkanması gerektiğini söyleyen Güzin Çaltı Yener " Tere, dere kenarları ve çayır otlaklarda yetiştiği için yıkanması gerekiyor. Hatta, sirkeli bir suda yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra ancak yemeysi faydalı olur" ifadelerini kullandı. Yener sözlerine şu şekilde devam etti: "Pişirilince içeriğindeki glikozitler nedeniyle acılaşan tere otu, daha çok salatalarda lezzet verici olarak kullanılıyor. Tere ile yapılan tariflere baktığınızda tere çorbası, balığın yanında tere sotesi gibi birkaç lezzet alternatifini de değerlendirmek mümkün oluyor." Terenin içeriğindeki yararlı minarel ve vitaminlerle cinsel gücü ve isteği artırdığını belirten Güzin Çaltı Yener, mucizevi bitkinin kullanımını şu şekilde tarif ediyor:
NASIL KULLANILIR?
Tohumu: Soslar, balık yemekleri ve ekmek yapımında kullanılabilir. Kışın salatalara eklenir. Tohumu çiğnenirse nefesi ferahlatır ve soluğun kokusunu temizler.
Yaprağı: Salata ve sebze yemeklerinin üzerine doğranır. Çorba ve yağlı balık yemeklerine katılır. Yaprakları kaynatılarak çay olarak içilir.
Gövdesi: Körpe gövdesinden salata yapılır.
Soğanı: Çiğ olarak dilimlenip sandiviç veya salatalara eklenir. Ayrıca kök sebzesi olarak pişirilebilir.
Güzellik için: Tohum ve yaprağı kaynatılıp buharı yüze uygulanırsa gözeneklerin açılmasını sağlar ve cildi derinlemesine temizler.