Yeşil mucize

Salataların vazgeçilmez lezzeti tere tam anlamıyla sağlık deposu çıktı. Beslenme ve Diyet uzmanı Güzin Çaltı Yener, terenin bronşları temizlediğini öksürüğü dindirdiğini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2015 Güncelleme 06 Ocak 2015, 00:00
Yeşil mucize

İÇİNDEKİLER

Salataların vazgeçilmez lezzetlerinden tere tam bir şifa deposu çıktı. C vitamininden demir vitaminine, manganezden fosfora kadar birçok faydalı minareli bünyesinde barındıran tere bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Güzin Çaltı Yener terenin mucizevî özelliklerini anlatıyor: Yener, yaprakları kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, iyot ve manganez yönünden zengin olan terenin iyi bir A, B6, C ve K vitamini, riboflavin ve folik asit kaynağı olduğunu söylüyor. İyot içeriğinin yüksekliğinin hipotiroid tedavisinde, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olması da kemik kuvvetlendirici özellikte olduğu belirtiyor. Terenin aynı zamanda iyi bir iştah açıcı oluduğunu belirten Yener, "İçerdiği vitamin, mineral madde ve çeşitli anti kanserojen maddelerin yanında eski çağlardan beri tohumları ve yeşil kısmı astım, öksürük, deri hastalıkları ve çeşitli hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanıldığı biliniyor" dedi.

İYİCE YIKAYIN
Tere çiğ olarak tüketilmeden önce, hijyenik açıdan çok dikkatli yıkanması gerektiğini söyleyen Güzin Çaltı Yener " Tere,
dere kenarları ve çayır otlaklarda yetiştiği için yıkanması gerekiyor. Hatta, sirkeli bir suda yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra ancak yemeysi faydalı olur" ifadelerini kullandı. Yener sözlerine şu şekilde devam etti: "Pişirilince içeriğindeki glikozitler nedeniyle acılaşan tere otu, daha çok salatalarda lezzet verici olarak kullanılıyor. Tere ile yapılan tariflere baktığınızda tere çorbası, balığın yanında tere sotesi gibi birkaç lezzet alternatifini de değerlendirmek mümkün oluyor." Terenin içeriğindeki yararlı minarel ve vitaminlerle cinsel gücü ve isteği artırdığını belirten Güzin Çaltı Yener, mucizevi bitkinin kullanımını şu şekilde tarif ediyor:

NASIL KULLANILIR?
Tohumu: Soslar, balık yemekleri ve ekmek yapımında kullanılabilir. Kışın salatalara eklenir. Tohumu çiğnenirse nefesi ferahlatır ve soluğun kokusunu temizler.
Yaprağı: Salata ve sebze yemeklerinin üzerine doğranır. Çorba ve yağlı balık yemeklerine katılır. Yaprakları kaynatılarak çay olarak içilir.
Gövdesi: Körpe gövdesinden salata yapılır.
Soğanı: Çiğ olarak dilimlenip sandiviç veya salatalara eklenir. Ayrıca kök sebzesi olarak pişirilebilir.
Güzellik için: Tohum ve yaprağı kaynatılıp buharı yüze uygulanırsa gözeneklerin açılmasını sağlar ve cildi derinlemesine temizler.