Öldüren güzellik

Güzelleşme uğruna servet harcanan kozmetik ürünleri cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Dermatog Uzman Dr. Saraçoğlu, oje, saç boyaları ve nemlendiricilerin içerisindeki tehlikelere değiniyor, uyarıda bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Aralık 2014 Güncelleme 24 Aralık 2014, 00:00
Öldüren güzellik

İÇİNDEKİLER

Derinin temizlenmesi, güzelleştirilmesi, daha çekici hale getirilmesi amacıyla üretilen ve hemen herkesin kullandığı kozmetik ürünleri tehlike saçıyor.
En sık kullanılan ürünler arasında yer alan nemlendiriciler, parfümler, deodorantlar, tırnak parlatıcıları, makyaj ürünleri, şampuanlar, saç boyaları, diş macunları ise bu tehlikenin somut delillerini oluşturuyor. Dermotoloji Uzmanı Dr.
Şerafettin Saraçoğlu,
"Kozmetik ürünler ilaçlardan farklı katagoride yer alırlar. Bu nedenle ilaçlarda yapılan bir takım kısa ve uzun vadeli yan etki analizleri kozmetiklerde yapılmaz. Kozmetik ürünlerde sadece deri ve gözde tahriş yapıp yapmadığı araştırılıyor. Ve birçok üründe kullanılan kimyasalların tekli veya diğer kimyasal ürünlerle birleşimi sonrası oluşan etki farklılıkları ve insan üzerinde kısa ve uzun dönemli etkileri konusu genellikle bilinmiyor" diyor.

TEHLİKE ÇOK BÜYÜK
Kozmetik ürünlerin çok geniş bir yelpazede yer aldığını belirten Dr.Saraçoğlu, bu ürünlerin bazı sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade ediyor. Dr. Saraçoğlu konuyla ilgili şunları konuşuyor: "Genellikle deride veya gözde tahriş, alerjik sorunlar en sık görülen yan etkilerdir. Bu tür yan etkiler genelde kısa sürelidir ve tekrar temas edilmediği sürece yeniden sorun yaşatmazlar. Kozmetik ürünlerde kullanılan ürünlerin önemli çoğunluğu çok düşük oranlarda bulunurlar. Aslında bazı ürünlerin yüksek yoğunlukta bulunması halinde tahriş edici, yakıcı özellikleri var ise de çok düşük yoğunluklarda bu tür etkiler görülmeyebilir."
Kozmetik ürünler ya da içeriğindeki bazı maddelerin uzun dönem kullanımının sağlık sorunlarına neden olup olamayacağının net olmadığını aktaran Dr. Saraçoğlu, ürünleri alırken etiket içeriğine bakılmasının önemli olduğunu kaydederek, geniş yelpazede tehlike yaratan deri kanserine veya farklı sorunlara yol açtığı bilinen başlıca kimyasal maddeleri sıralıyor...

Formaldehid: Sıklıkla alerjik deri sorunlarına neden olur. Avrupa birliğinde toksik ve karsinojenik madde sınıfında yer alır. En sık tırnak cilası, oje, banyo ürünlerinde bulunur.

Dioxane: Saç düzleştirici, saç boyaları, bebe sabunları, nemlendiriciler, içinde bulunur. Ürün içeriklerinde PEG, XYNOL, Cetearate; OLeth ibareleri Dioxane içerdiğini gösterir. Uzak durun.

Parfümler: Sentetik parfümler 200'ün üzerinde bilinmeyen maddeler içirir. Bu kimyasalları üreticiler çoğunlukla açıklamazlar. Fakat yapılan araşmalarda bu maddelerin önemli çoğunluğunun petrol türevi benzen temelli ürünler olduğunu desteklemektedir. Bu nedenle parfüm veya fragrance yazan ürünler yerine esansiyel yağlar veya doğal parfüm ibaresi olan ürünleri tercih ediniz.

Parabenler: Kozmetiklerde koruyucu olarak eklenen kimyasal maddelerdir. Kansere yol açabildiği gösterilmiştir. Bu nedenle Ethyl, Methyl, Butyl Propyl parabenleri içeren ürünler sağlık açısından sakıncalıdır.

Benzen: Özellikle tırnak cilaları ve ojelerde kullanılan bu ürünler kanserojen olduğu net olan ürünlerdir. Kokusu nedeniyle hemen fark edilirler. Bu tür ürünlerden uzak durmak gerekli.

Triclosan: Deride antisepitik olarak sabunlara eklenen bir madde olan triclosanın kanserojen olabileceği ile ilgili bilgiler mevcut.
Nonylphenol: Bu madde mantar ürünleri, tıraş kremi, saç boyalarında bulunur. Uzak durulmalı.