Hastalıklara karşı puf deyin

Gıdaları doğru ve bilinçli tüketmek hastalıklara karşı koruyor. Diyetisyen Duman, doğru pişirme yönteminin püf noktalarını veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2014 Güncelleme 19 Aralık 2014, 00:17
Hastalıklara karşı puf deyin

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı beslenmek için vitamin ve minerallerden zengin beslenmek gerekiyor.
Ancak besinler doğru şekilde pişirilmediğinde, içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller kayboluyor.
Özellikle yüksek ısıda ve gereğinden uzun süre pişirmenin yanlış olduğunu söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman; pişirme yöntemleri ve gıdaları saklama koşulları ile ilgili püf noktalarını verdi:

Metal ile temas ettirilmeden oluşabilecek vitamin ve mineral kayıpları önlenmelidir. Çok pişirmekten kaçınılmalıdır. Çünkü ısının da etkisiyle B grubu vitaminler suya geçer; bundan dolayı vitamin kaybı söz konusudur.

Sebze yemeklerinde yağ önceden kavrulmamalı, malzemelerle birlikte konulmalıdır.

Etler, ızgara ve fırın gibi kuru ısıda pişirilmelidir. Alüminyum folyo yerine yağlı pişirme kağıtları kullanılmalıdır.

KABUKLU TÜKETİN
Patates kendi kabuğu ile pişirilmeli daha sonra soyulmalıdır.

Kuru baklagilleri pişirmeden önce 1 gün önceden ıslatmak içerisindeki gaz yapıcıların uzaklaşmasını sağlar, sindirimi kolaylaştırır ve protein değerini arttırır.

Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanılacağı zaman yıkanmalı ve öyle kırılmalıdır. Çiğ yumurta salmonella bakterisi içerir ve besin zehirlenmelerine sebep olur, bu yüzden kesinlikle çiğ tüketilmemelidir.