Sistite su serpin

Birçok kadının ortak sorunu vajinal akıntılar ile mesane iltihaplanması can sıkıyor. Bu sıkıntılara karşı bol su tüketmek ve hijyene dikkat etmek önem taşıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2014 Güncelleme 29 Eylül 2014, 00:35
Sistite su serpin

İÇİNDEKİLER

Sayın okurlarım, birçok kadın için yaşam boyunca en sık karşılaşılan sorunlardan biri vajinal akıntı, kaşıntı, yanma ve idrar yaparken gözlenen şikayetlerdir. Can yakan bu durum şu çeşitlere ayrılıyor...

1- İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve idrarda bulanıklık; Bu şikayetlerin temel nedeni idrar yolunun enfeksiyonudur. Sistit, mesanenin iltihabıdır ve sık idrara çıkma, karın alt bölgesinde ağrı şikayetleriyle ortaya çıkabilir.
TEDAVi: Antibiyotikler temel ilaçlardır. Bol su içilmesi ve hijyene dikkat edilmesi fayda sağlayacaktır.

2- Kızarıklık, şişkinlik, peynir taneleri gibi beyaz akıntı ve kaşıntı; Kadında vajina akıntılarının en sık görülen nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Özellikle antibiyotik kullanımı, diyabet ve gebelik mantarı bu sıkıntıya neden olabilir.
TEDAVi: Özellikle mantara etkili krem ve hap kullanılabilir. Ayrıca tekrarlayan enfeksiyonlarda diyabet varlığı da araştırılabilir.

3-Ağrı ve hassasiyet: Genellikle genç bayanlarda görülür. Yapılan muayenelerin çoğunda herhangi bir hastalık saptanmamaktadır.
TEDAVi: En etkili yol psikolojik olarak rahatlamanın sağlanmasıdır. Gerginliği azaltmak amacı ile soğuk kompres uygulamaları yarar sağlayabilir.
4- Sarı-yeşil gri kokulu akıntı: Bu akıntıların nedeni, Bakterial vajinozis adlı bakterilere ya da Trichomonas vajinalis'e bağlıdır. Cinsel temas ile bulaşır ve eş tedavisinin de mutlaka yapılması gerekir. Ateş, iştahsızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı ve bulantı, kusma ile kendini gösterir.
TEDAVi: Doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi.

5- Hassasiyet, ağrı ve batma şikayetleri: Bu şikayetler 4-5 gün sürer ve daha sonra yara oluşur. Nedeni Herpes Simpleks adı verilen virüs olabilir. Cinsel yola bulaşan bir hastalıktır.
TEDAVi: Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak yeni keşfedilen bir ilaçla tedavisi mümkündür.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL