Yumurtalık kisti şekeri tetikler

Kadınlarda oluşan yumurtalık kistleri (polikistik over) şeker hastalığıyla birlikte ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Çamlıbel, 'Bu rahatsızlık ilerlerse gebeliği engelleyebilir, tedavi ertelenmemeli' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2014 Güncelleme 23 Eylül 2014, 00:00
Yumurtalık kisti şekeri tetikler

İÇİNDEKİLER

Kadınlarda gebeliği mümkün kılan yumurtalıkların normal çalışması ve yumurtlamasını sağlayan FSH ve LH hormonları vardır. FSH yumurtalıktaki yumurtaların gelişimini sağlar, LH ise yumurtaların olgunlaşması ve çatlayarak gebe kalabilecek hale gelmesine yardımcı olur. Bu hormonlardan FSH daima LH'dan daha çok salınır. Bunun tersi olması durumunda ise yumurtalıklardaki yumurtalar çatlayamaz. Bu durumda yumurtalıktaki yumurtalar çatlamadan birikir küçük yumurtacıkların yumurtalığın içini doldurduğu izlenir. Bu duruma polikistik yumurtalık denir.

HASTALIKLARA DAVETİYE
Son yıllarda polikistik yumurtalık hastalığının şeker hastalığı ile aynı kromozomda taşınır, yani bu iki hastalığın uzaktan da olsa birbiriyle ilintilidir. Polikistik yumurtalığı olan hastalarda bu yüzden şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı, tansiyon, kolesterol gibi hastalıklara hayatları boyunca yakalanma riskleri daha yüksektir. Aynı zamanda böyle hastaların ailelerinde de bu tarz hastalıklara daha sık rastlanır. Bu hastalar evlilik çağına geldiği zaman ya da çocuk sahibi olmayı planladıkları zaman da yumurtalar muntazaman yumurtlayamadığı için ek tedavi gerekebilir. Hastalar, bebek sahibi olmak için doktora başvurduğu teşhis konduktan sonra şeker düşürücü haplara başlanır ve aynı zamanda çocuk sahibi olmak için yumurtanın çatlamasını sağlayan özel haplar verilir. Bu şekilde 3-4 ay içinde yumurtalama veya gebelik sağlanmazsa bazı iğneler verilebilir ve bu şekilde gebeliğe ulaşılmaya çalışılır.

YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ
Polikistik yumurtalığı olan kişilerde 'laparoskopik over drillingi' denilen yeni bir cerrahi yöntem de kullanılmaktadır. Bu yöntemle laparoskopi dediğimiz göbekten içeri küçük bir boru ile içeri girme işlemi yapılmaktadır. Daha sonra yumurtalıkların içine değişik koter denilen cihazlarla ısı verilmekte, yumurtanın kabuğu değişik yerlerden delinerek yumurtalığın içine girilmektedir. Burada koter ısısıyla tahribat yaratılmaktadır. Yumurtanın iç dokusundan da LH hormonu salgılandığı için bu tahribat kandaki LH hormonu seviyesini düşürmekte, bazen doğal yumurtlamaya ve adetlerin doğal olarak düzene girmesine yol açabilmektedir.

KİSTLER TÜYLENME YAPAR
Kistle doğan kız çocuklarının ergenlik çağında adetleri düzensiz olarak başlamaktadır. Bu çocuklar normalden daha kilolu olabilmekte, ergenlik sivilcesi, saç dökülmesi gibi şikayetlere daha sık görülür.
Ayrıca fazla tüylenme de olabilmektedir.
Bunun nedeni ise yumurtalıkta çatlayamadan duran ve biriken yumurtacıkların beklerken salgıladıkları 'testosteron' denilen erkeklik hormonudur. Bu sıkıntılara engel olmak için bir takım doğum kontrol hapları almalarını öneriyoruz. Aksi halde yüzde ve vücutta iz bırakan ve geriye dönüşü olmayan bozukluklar olabilir.

RAHİM KANSERİ GÖRÜLMÜYOR
Özellikle uzun süre tedavi edilmemiş, düzensiz adet gören polikistik hastalarında rahim kanseri daha az görülmektedir. Çünkü bu hastalarda yumurtlama olmamaktadır. Yine bu hastalar ileriki yıllarda da dahili yönden incelenmeli, kolesterol, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarıyla ilgili kontrollerini olmalıdır.

Prof. Dr. TEKSEN ÇAMLIBEL