Kilolarla yeşil savaş

Her derde deva yeşil sebzeler obezite savaşçısı çıktı. Vitamin deposu sebzeler, şifa verirken fazla kilo alımını da engelliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2014 Güncelleme 01 Eylül 2014, 01:11
Kilolarla yeşil savaş

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı beslenme' denildiğinde akla gelen sebzelerin faydası saymakla bitmiyor. Pek çok hastalığa karşı koruma özelliği taşıyan sebzelerden 10 tanesi ise şişmanlıkla mücadele ediyor. Dr. Fevzi Özgönül, sofralardan eksik edilmemesi gereken 10 mucizevi yeşil sebzeyi şöyle sıralıyor... KUŞKONMAZ: Sindirimi güçlendiren kuşkonmaz, A, B, C vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum ve demir bakımından zengindir. Soğuk algınlığı, hazımsızlık, şişkinlik ve ödeme iyi gelir. Karaciğer ve safra kesesi için yararlıdır. Lif zengindir, kalsiyum ile kemikleri güçlendirir. Bağırsak florasında probiyotik bakterilerin çoğalmasını destekler. ENGİNAR: Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, mide-sindirim sistemini temizler. Kalp, romatizma, gut, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında fayda sağlar. SEMİZOTU: Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir. İdrar söktürür, kanı temizler, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirir. Böbrekteki kum ve taşı döker. Şeker hastalarının susuzluğunu da azaltır. BROKOLİ: A, C, E vitaminleri, demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Bu vitaminler kilo alımını engeller. BİBERİYE: A, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Yüksek oranda demir içerdiği için demir eksikliğine bağlı kansızlık rahatsızlığında da kullanılabilir. Bağışıklık sisteminin güçlendirir. Mide ülserinde, hazımsızlık ve kabızlık gibi durumlarda, migren tipi baş ağrılarında faydalıdır. TAZE FASULYE: A vitamini zengini olan taze fasulye, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır. İçerdiği lutein, zea-xantin ve beta karoten gibi antioksidanlar sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerini yok eder. Yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. ISPANAK: Demir deposu ıspanak aynı zamanda A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından da çok zengin bir sebzedir. Bu nedenle vücudun direncini arttırır. Bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucu özelliği vardır.
BAKLA: Kuru bakla, tazesine göre daha besleyicidir. Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık 25 gram protein, 60 gram karbonhidrat vardır. Ayrıca B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.
YEŞİL SARIMSAK: Mevsimsel salgın hastalıklardan korur. Tansiyon ve kolesterol düşürücüdür. Kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.