Kafayı serin tutun

Güneşin etkisiyle oluşan baş ağrıları sizi yanıltmasın. Prof. Dr. Selçuk Peker her yaştan herkesi bu konuda uyarıyor "Sıcak çarptı zannedersiniz ancak beyin kanaması da geçiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ağustos 2014 Güncelleme 16 Ağustos 2014, 01:27
Kafayı serin tutun

İÇİNDEKİLER

Yaz aylarının sıcaklığı giderek artıyor. Termometreler mevsim normallerinin üstende seyrediyor. Bu durum sağlığımızı da önemli ölçüde etkiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, aşırı sıcakların beyinde birçok hastalığa yol açabildiğini, bunların başında da sıcak çarpması, beyin kanamasının olabileceğini belirterek uyarılarını sıraladı. İşte Prof. Dr. Selçuk Peker'in uyarıları:
Özellikle bugünlerde bol su içmek her zamankinden çok daha fazla hayati önem taşıyor. Aşırı sıcak ve su kaybına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, uykulu durum ve konsantrasyon bozukluğuna neden olur.
Sıcak havalar ayrıca beyinde birçok hastalığa yol açabilir. Beyin kanamasının çoğu zaman sıcak çarpmasıyla karıştırılabildiğinden ölüme bile götürebilir. Su kaybı doğrudan beyindeki iç dengeyi etkiler. Sıcak havalardan ve buna bağlı gelişebilcek beyin kanamasından korunmak için ise "Güneş altında kalınmamalı. Bol sıvı tüketilmeli. Vücuda bol gelen pamuklu giysiler giyinilmeli. Kullanılan ilaçlar varsa aksatılmamalı. Ağır gıdalar yenmemeli."

BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ
Beyin
kanaması ile sıcak çarpmasını bir birinden ayıran üç temel farkın olduğunu belirten Prof. Dr. Peker, bu üç faktörü ise "Beyin kanamasında kafa içi basıncı artar ve öncelikle ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma belirtileri görülür. Oysa sıcak çarpmasında bu belirtiler yerine yavaş yavaş gelişen halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu görülür" sözleriyle açıkladı.

TUZ BUZ OLMAYIN
TÜRK Böbrek Vakfı Başhekimi Yard. Doç. Dr. Bilal Görçin, tuz tüketimi hakkinda önemli bilgiler verdi. Ani tansiyon yükselmesinin sebebinin aşırı tuz tüketimi olduğunu belirten DR. Görçin "Tuz alımı vücutta biriken suyun kan basıncını artırır ve özellikle sıcak havalarda beyin kanamasına yol açar" dedi