Alerjileri ısırın

Güzellikleriyle birlikte hastalıkları da getiren baharda, alerjilere dikkat! Saman ve göz nezlesi, alerjik astım gibi sorunlardan ısırgan otu çayı ile korunabilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2014 Güncelleme 24 Nisan 2014, 00:44
Alerjileri ısırın

İÇİNDEKİLER

Yılın en güzel mevsimlerinden bahar, sadece güzellikleriyle değil hastalıklarıyla da geliyor. Saman ve göz nezlesi, alerjik astım gibi sorunlar her baharda olduğu gibi bu baharda da sık rastladığımız problemlerin başında yer alıyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Dış ortamdayken özellikle yeşil alanlarda ortaya çıkan nöbetler halinde tekrarlayan hapşırık, burun akıntısı, gözde sulanma, kaşıntı, burunda, damakta kaşıntı, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı alerjilere işarettir" diyor. Bahar alerjilerinden ısırgan otu gibi bitkilerle korunmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Mocan şu önerilerde bulunuyor: Her gün bol taze meyvesebze, tam tahıllar ve baklagiller tüketin. Yani bitkisel gıdaların ağırlıkta olduğu bir beslenme türü edinin. Haftada 2 kez balık yiyin. Balık en az atık madde üreten ve dokuları tamir eden Omega-3 yağ asidi içermesi nedeniyle en çok tüketilmesi gereken hayvansal gıdadır. Magnezyum bakımından zengin ceviz, fındık ve badem içerdikleri E vitamini sayesinde saman nezlesinin etkilerini azaltmada faydalı olur. C Vitamininden zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin. Yeşil biber, brokoli karnabahar gibi C vitamininden zengin gıdalar alarak alerjinizle savaşabilirsiniz. Yemeklerde sarımsak ve soğan bol bol kullanın. Ekinezya bitkisi öksürük ve nefes darlığına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

BELİRTİLERİNİ AZALTMAK İÇİN
B Kekik çayı: Saman nezlesinin hapşırık, nefes darlığı öksürük gibi belirtilerini hafifletmede kekik çayı faydalı olacaktır. Bir demliğe bir tutam kekiği kaynatın ve günde 2 kez için. Öksürük ve saman nezlesi şikayetlerini azaltacaktır. Isırgan otu çayı: 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kuru ısırgan otunu koyarak 10 dakika demlenmesini bekleyin. Günde 2 bardak içmeniz yeterli olacaktır. Saman nezlesi: Okaliptüs, lavanta yağı ve papatya yağı, bir su banyosunda ve buhar banyosu olarak kullanılabilir. Burun kuruluğuna ve tıkanıklığını gidermede faydalı olur.