Kanserin 12 işareti

Kadın kanserleri uyarı verdiği halde görmezden geliniyor. Doç. Dr. Ahmet Bekir Öztürk, hangi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini şöyle sıralıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2014 Güncelleme 19 Nisan 2014, 00:49
Kanserin 12 işareti

İÇİNDEKİLER

1) Şişkinlik: Birçok kadının ortak sorunu olan şişkinliğe karın ağrısı veya pelvik ağrı da eşlik ediyorsa yumurtalık kanserinin habercisi olabilir.
2) Memede değişiklikler: Kızarıklık, derinin kalınlaşması gibi meme kanserinin nadir görülen belirtilerinin dışında 1 haftadan fazla süren şişliğin mutlaka dikkate alınması gerekir.
3) Adet dışında kanama: Anormal kanamalar kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser olan rahim kanserinin belirtisi olabilir.
4) Cilt değişiklikleri: Ciltte görülen ani renk değişiklikleri mutlaka takip edilmeli. Deride kanama ortaya çıkarsa, doktora başvurulmalı.
5) Yutma zorluğu: Uzun süren hazımsızlık mide ya da yemek borusu kanserinin habercisi olabilir. Yutma güçlüğü ise yemek borusu sorunları veya akciğer kanserinin belirtisi olabilir.
6) Kilo kaybı: Diyetine dikkat etmediği halde açıklanamayan tiroid hastalıkların habercisi olabilir.
7) Ağızda lekeler: Özellikle sigara içiyorsanız ağzınızdaki değişiklikleri takip edin. Ağız içi veya dil üzerindeki beyaz lekeler ağız kanserinin belirtisi olabilir.
8) İdrar-dışkıda kan: Hemoroid diyerek geçmeyin. Özellikle dışkıda şekil ve renk değişiklikleri söz konusuysa mutlaka hekiminize başvurun.
9) Lenflerdeki şişlikler: Koltuk altı ya da boyun bölgesinde yer alan lenf nodlarındaki değişiklik kanserin de habercisi olabilir.
10) Yüksek ateş: Açıklanamayan ateş grip, enfeksiyon ya da kanserin habercisi olabilir. Kan kanserlerinin en önemli ve erken işaretlerinden biri ateştir.
11) Yorgunluk: Pek çok hastalığa ev sahipliği yapan yorgunluk kanserin de belirsiz olan belirtilerinden biridir. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, yorgunluk lösemi, kolon ya da mide kanserinin erken belirtisi olabilir.
12) Geçmeyen öksürük: Grip, alerji ve bazı ilaçların yan etkisi öksürüğe neden olabilir. Ancak 3 ya da 4 hafta gibi uzun süreli devam eden öksürük göz ardı edilmemelidir. Özellikle sigara içiyorsanız ve uzun süredir devam eden bir öksürüğünüz varsa mutlaka hekiminize başvurun.