Doktor çilek!

Kanserden koruyor, kolesterolü ve tansiyonu düşürüyor, stresi azaltıyor, kanı temizliyor, diş etlerini güçlendiriyor... Aynı zamanda da cilde güzellik veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2014 Güncelleme 19 Nisan 2014, 00:45
Doktor çilek!

İÇİNDEKİLER

YAZ aylarının yıldız meyvelerinden çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Tadı ve kokusuyla herkesi cezbeden çilek, sağlığa yararlarıyla da adeta doktor görevi görüyor. Bol miktarda fosfor ve demir içeren çileğin bir tabağında sadece 45 kalori bulunuyor. Çileğin B, C ve K vitamini açısından oldukça zengin olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Bir tabak çilekte 82 mg C vitamini vardır. Yani bu oran tavsiye edilen günlük dozun yüzde120'sidir. Çilek, içerdiği yüksek C vitamini ile kansere karşı koruyucudur" diyor. Çileğin kötü kolesterolü düşürdüğünü belirten Prof. Dr. Mocan, "Lif bakımından da zengin olan çilek, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcıdır" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Mocan, çileğin yararlarını ise şöyle sıralıyor...

HER DERDE DEVA
Kansere karşı koruyucudur. Kötü kolesterolü ve tansiyonu düşürür. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır. Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır. Diş bakımı açısından da önemlidir. Diş etlerini güçlendirir. Ağız kokusunu giderir, dişleri beyazlatır. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, cilde güzellik katar. Çileğin yaprağından yapılan çay, böbrek taşı, mide, tansiyon gibi hastalıklara iyi gelir. Vücutta biriken zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. Damar sertliği ve böbrekteki kum, taş gibi rahatsızlıkları önler. Ayrıca zamanla bunların geçmesini de sağlar. Çileğin fazla tüketilmesi bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verebilir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.