Anti-tansiyon gıdalar

Yüksek tansiyondan korunmanın yolu doğru beslenmeden geçiyor Antioksidan zengini gıdalar, hastalarda mucizevi etki gösteriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2014 Güncelleme 17 Nisan 2014, 00:19
Anti-tansiyon gıdalar

İÇİNDEKİLER

Yüksek tansiyon, ülkemizde ve dünyada en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden diyetisyen Tuba Kayan Tapan, "Antioksidan zengini sebze-meyveler, düzenli tüketilirse yüksek tansiyon seviyesinde düşme sağlanabilir" diyor. Tuba Kayan Tapan, şu besinleri öneriyor... Domates ve domates ürünleri: Domatesteki en kuvvetli karetonoid likopendir. Bu bileşenler kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Zencefil: Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içerir. Diyetle birlikte zayıflamaya yardımcıdır. Vücut yağının azalmasını sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürür. Kırmızı ve siyah meyveler: Antioksidan maddelerden oldukça zengin yabanmersini, mürver, böğürtlen, ahududu, çileğin kan basıncını düşürücü etkileri vardır. Posa: Yüksek posa alımı (30- 35 gr/gün), hipertansiyonu düşürür. Meyve, sebze, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, posadan oldukça zengindir. Sarımsak: Damar tıkanıklığını önlemesinin yanında, tansiyon düşürücüdür. Omega-9: Zeytinyağı, avakado, badem, yer fıstığı, fındık yağı Omega-9 içerir. Damar sertliği riskini düşür, kan basıncını dengeler. Omega-3: Balık, semizotu ve yağlı tohumlarda bulunur. Kan basıncını düşürücü etkisi vardır.

Neler yapmalıyız?
* Tuzsuz ekmek tüketin.
* Konserve ve turşudan uzak durun.
* Salamura besinlerin tüketiminden kaçının.
* Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
* Sosların çoğu tuzludur. Sos tüketimini sınırlandırın.
* Şarküteri yemeyin.
* Galeta unu, kraker, mısır gevreği, patlamış mısır tuz içerir. Olabildiğince az tüketin.