Yüksek tansiyon, ülkemizde ve dünyada en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alıyor.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden diyetisyen
Tuba Kayan Tapan, "Antioksidan zengini sebze-meyveler, düzenli tüketilirse yüksek tansiyon seviyesinde düşme sağlanabilir" diyor.
Tuba Kayan Tapan, şu besinleri öneriyor...
Domates ve domates ürünleri: Domatesteki en kuvvetli karetonoid likopendir.
Bu bileşenler kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Zencefil: Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içerir. Diyetle birlikte zayıflamaya yardımcıdır.
Vücut yağının azalmasını sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürür. Kırmızı ve siyah meyveler: Antioksidan maddelerden oldukça zengin
yabanmersini, mürver, böğürtlen, ahududu, çileğin kan basıncını düşürücü etkileri vardır.
Posa: Yüksek posa alımı (30- 35 gr/gün), hipertansiyonu düşürür. Meyve, sebze, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, posadan oldukça zengindir.
Sarımsak: Damar tıkanıklığını önlemesinin yanında,
tansiyon düşürücüdür. Omega-9: Zeytinyağı, avakado, badem, yer fıstığı, fındık yağı Omega-9 içerir. Damar sertliği riskini düşür,
kan basıncını dengeler.
Omega-3: Balık, semizotu ve yağlı tohumlarda bulunur.
Kan basıncını düşürücü etkisi vardır.
Neler yapmalıyız?
* Tuzsuz ekmek tüketin.
* Konserve ve turşudan uzak durun.
* Salamura besinlerin tüketiminden kaçının.
* Tuzu azaltılmış peynir yiyin.
* Sosların çoğu tuzludur. Sos tüketimini sınırlandırın.
* Şarküteri yemeyin.
* Galeta unu, kraker, mısır gevreği, patlamış mısır tuz içerir. Olabildiğince az tüketin.