Menopoza yeşil çay

Ateş basması, depresyon ve sinirlilik yapan menopoz dönemini, yeşil zeytin, ıspanak ve brokoli yiyerek hafif atlatmak mümkün...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2014 Güncelleme 16 Nisan 2014, 00:52
Menopoza yeşil çay

İÇİNDEKİLER

Kadınların biyolojik yaradılışlarının doğal sonucu menopoz, yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor. "Menopoz bir hastalık değil yaşamın doğal bir parçasıdır" diyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle konuşuyor: "Menopoz döneminde östrojen seviyelerinde yaşanan düşüşler, kadınlarda ateş basması, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, depresyon, uykusuzluk gibi pek çok rahatsız edici semptomlara yol açar." Beslenme şeklinizi düzene sokarak bu etkileri en aza indirilebileceğini belirten Prof. Dr. Mocan menopoz etkilerini azaltan besinleri sıralıyor: Soyadan zengin gıdalar, fasulye gibi besinler menopoz döneminin hafif geçmesinde etkili olur. Beslenme programınıza posa içeriği fazla olan gıdalar kuru baklagiller, tahıllar ve sebze-meyve ekleyin. Posanın, koruyucu ve tedavi edici etkileri vardır. Ekmek ve tahıl grubu besinlerden kepekli, rafine edilmemiş olanları tercih edilmelidir. Tahıllar kepekli tüketildiklerinde B ve E vitamini, özellikle demir, çinko, magnezyum olmak üzere birçok minerali içerir. Menopoz sonrası kadınlar, tuz ve sodyumu orta düzeyde tüketmelidir. Bileşimindeki sodyum, doğal olarak besinlerin yapısında da bulunur. Ateş basmalarına karşı badem, kuru kayısı, yeşil zeytin, ıspanak ve brokoli gibi E vitamininden zengin gıdalar tüketin. Depresyondan şikayetçi olan kadınlar ise B vitamininden zengin gıdalar tüketilmeli. Yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık gibi besinler B vitamini zenginidir. Kalsiyum miktarını artırın. Yağ tüketimini azaltın. Menopoz şikayetlerinin azalması için tavsiye edilen diğer bitkiler ise ginseng, kedi otu, soğan ve yeşil çaydır.

Bu çayları mutlaka için
Civanperçemi otu: Menopoz sıkıntılarını giderir. Stresten uzaklaştırır. Bir tutam civan perçemi otunu 1 litre suda kaynatın. Günde 2 bardak tüketin. Karayılan otu: Menopoz semptomlarına iyi gelir. Kan basıncını ve kolestrol seviyesini düşürür, Ayrıca romatizmaya, boğaz ağrılarına, jinekolojik problemlere de iyi gelir.