Prostata kafein yasağı!

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat, günlük hayattan besleniyor. Özellikle kafeinli içecekler, son yıllarda artan bu hastalığı önemli ölçüde tetikliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Nisan 2014 Güncelleme 01 Nisan 2014, 01:12
Prostata kafein yasağı!

İÇİNDEKİLER

Genellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan prostat, erkeklerin yaşamını olumsuz etkiliyor. Hastalığın prostat bezinin büyümesi ile ortaya çıktığını ifade eden diyetisyen Gizem Şeber, "Bu hastalık idrara çıkma zorluğu, gece sıkça uyanma gibi problemler sebebiyle yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır" diyor. Şeber, kafenli içeceklerin erkekler için tehlikeli olduğunu beliterek "Kafein içerikli çay, kahve ve asitli içecekler vücuttan idrarla sıvı atımını hızlandırır. Bu nedenle prostat hastaları kafeinli içecek tüketiminden kaçınmalıdır" şeklinde konuşuyor. Ardından da şu önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Dört ana besin grubu olan süt ürünlerinden, et çeşitlerinden, sebze-meyvelerden ve tahıl ürünlerinden her gün tüketilmelidir.

2 SAAT ÖNCE SIVIYI KESİN
İdrara çıkmakta yaşanan güçlük, hastanın gece boyunca uyanmasına neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimini yatmaya 2 saat kala kesin. Günde 1.5-2 litre sıvı tüketmeye özen gösterin. Hastaların idrar yolu enfeksiyonu geçirme riskleri yükseldiğinden yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Vücut direncini artıracak besinlerle bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler.

AMAN DİKKAT
Prostat büyümesi teşhisi yalnızca uzman doktor tarafından konulabilir. Kişilerin kendi kendilerine teşhis koyup, kendilerince tedavi yöntemlerine başvurması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir.