'ÖĞÜN ATLAMAYIN'
Kızartmalardan, ağır soslardan, tavuk ve hindi derileri gibi hazmı zor gıdalardan uzak durmalıdır. Safra kesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açan yumurta da sınırlandırılmalıdır. Öğün araları uzarsa safra koyulaşarak keseye zarar verir. Bu nedenle öğün atlanmamalı. Kabızlık varsa bol posalı yiyecekler ve bol sıvı içilmelidir. Radika, diken üzümü, sarı çalı, dul avrat otu çayları da safra kesesini koruyucu etkisi vardır, taşların azalmasına yardımcı olur. Safra kesesi taşları olanlar kuru kayısı, şeftali, kabak, yoğurt, balık, mantar, muz gibi gıdalar tüketmelidir. Hastalık riskini azaltmak için C vitamini içeren sebze-meyveler tüketilmelidir.
RADİKA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Karahindiba otu olarak da bilinen radika, böbrek taşlarına karşı safra kesesini koruyor. 2.5 gram radika otunu 150 ml suda kaynatın ve günde en fazla 2 bardak tüketin. Radika otunu salataya katarak da tüketebilirsiniz.