Taş gibi çay Radika

Safra kesesi taşından yakınanlar dikkat! Prof. Dr. Mocan, can yakan bu taşlardan kurtulmak isteyenlere radika çayını tavsiye etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2014 Güncelleme 20 Şubat 2014, 00:36
Taş gibi çay Radika

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde yaygın olarak görülen, daha çok 20-60 yaş arası kadınları seven safra kesesi taşlarından kurtuluş yolu bitkilerden geçiyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, genellikle belirti vermeyen safra kesesi taşlarına ilişkin şu açıklamayı yapıyor: "Safra kesesi karaciğerin ürettiği safra sıvısının depo edilmesini sağlar. Yemek yendiği zaman bu safrayı ince bağırsağın ilk kısmına atar ve hazım işlemini başlatır. Safra asitleri azaldığı zaman safra kesesindeki taş miktarı artar. Bu taşlar tıkanıklıklara ve sarılıklara yol açabilir." Prof. Dr. Ziya Mocan, önerilerini şöyle sıralıyor: Çok sayıda doğum yapmak, ileri yaş ve fazla kilo taşın görülme sıklığını artırır. Nadir de olsa şişkinlik, bulantı, karında ağrı gibi şikayetlere neden olur.

'ÖĞÜN ATLAMAYIN'
Kızartmalardan, ağır soslardan, tavuk ve hindi derileri gibi hazmı zor gıdalardan uzak durmalıdır. Safra kesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açan yumurta da sınırlandırılmalıdır. Öğün araları uzarsa safra koyulaşarak keseye zarar verir. Bu nedenle öğün atlanmamalı. Kabızlık varsa bol posalı yiyecekler ve bol sıvı içilmelidir. Radika, diken üzümü, sarı çalı, dul avrat otu çayları da safra kesesini koruyucu etkisi vardır, taşların azalmasına yardımcı olur. Safra kesesi taşları olanlar kuru kayısı, şeftali, kabak, yoğurt, balık, mantar, muz gibi gıdalar tüketmelidir. Hastalık riskini azaltmak için C vitamini içeren sebze-meyveler tüketilmelidir.

RADİKA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Karahindiba otu olarak da bilinen radika, böbrek taşlarına karşı safra kesesini koruyor. 2.5 gram radika otunu 150 ml suda kaynatın ve günde en fazla 2 bardak tüketin. Radika otunu salataya katarak da tüketebilirsiniz.