Unutkanlığı unutun

Herkesin derdi olan unutkanlıkla mücadelede bazı gıdalar önemli rol oynuyor. Balık, ceviz, üzüm ve ciğer hafızayı canlandırıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ocak 2014 Güncelleme 16 Ocak 2014, 00:50
Unutkanlığı unutun

İÇİNDEKİLER

Hemen her yaştan insanın sık sık yakındığı problemlerin başında unutkanlık geliyor. Modern çağın getirdiği yoğun çalışma temposu, stres ve düzensiz beslenme unutkanlığı tetikleyen nedenler arasında sıralanıyor.

BESLENME ÖNEMLİ
Hayatı zorlaştıracak düzeydeki unutkanlıkların nedeninin iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, "Bunama, depresyon gibi nörolojik ve/veya psikiyatrik hastalıklar, yoğunluk, stres, kaygı, travma gibi içsel ve dışsal nedenler, önemli/önemsiz bir çok uyaran ve bilgiye maruz kalmak, dikkat problemleri unutkanlığa neden olabilir. Ancak en önemli nedenlerin başında beslenme bozukluğu yer alıyor" diyor. Unutkanlıkla baş edebilmenin yollarından birinin de doğru besinleri seçmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ziya Mocan, bunları şöyle sıralıyor...

3 TANE CEVİZ: Omega 3 yağ asidi açısından en zengin besinlerden biri cevizdir. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek, hafızayı canlı tutar. Konsantrasyon güçlüğü yaşayanlar için yararlıdır.

BİR AVUÇ ÜZÜM:
Özellikle kuru üzüm, zihni kuvvetlendirir. Unutkanlığa karşı her gün bir avuç yenilmelidir.

KARANFİL ÇAYI:
Hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor. Kalp çarpıntısına da iyi geliyor. Bir tutam karanfili 1-2 bardak su ile demilikte kaynatın. 5 dakika bekletip, balla tatlandırarak için.

KEREVİZ:
Sinir yorgunluğunu ve unutkanlığı giderir. İdrar sökücü özelliği de vardır. Böbrek taşlarının ve kumlarının atılmasına yardım eder; kan ve süt yapımını destekler, karaciğeri temizler. Kereviz, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve romatizmada da yararlıdır.

BİTTER ÇİKOLATA:
Kakao içerisindeki flavonlar nedeniyle beyindeki kan akışı hızlandırır. Bu nedenle hafızayı çalıştırıcı özelliği vardır. Ancak yüksek kalorisi nedeniyle sınırlı oranda tüketilmelidir.

CİĞER:
Vücuda pek çok faydası bulunan B12 vitamini beyin ve sinir hücrelerinin gelişiminde önemli yere sahiptir. Alzheimer hastalığına etkilidir. Unutkanlığa iyi gelir. Bu nedenle peynir, yumurta ve ciğer gibi B12 zengini yiyecekleri öneriyorum.

AHUDUDU: Unutkanlıktan yakınanlara ilaç gibi gelecek besinlerden birisi de ahududu. Bahçelerde yetiştirilebilen ve son derece yararlı olan ahududu zindelik verir, zihinsel yorgunluğu giderici güce sahiptir.

2 GÜN BALIK YİYİN

OMEGA
3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından önem taşıyor. Unutkanlığı önlemek için haftada 2 gün balık yemek şart. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega 3 takviyesi almanızda fayda var. Ancak omega 3 yağ asidinin tüketim miktarı yaşa ve hastalık durumuna göre değişebiliyor. Bu nedenle öncelikle doktorunuza danışmalısınız.