Sağlılık için

Prof. Dr. Ziya Mocan tatlı bir hayat için şu uyarıları yaptı: Diyabet hastaları güne ılık su ile başlamalı. Baldan uzak durmalı. Sirke ve kefire sarılmalı. Her öğünde sarımsak tüketmeli...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2013 Güncelleme 28 Kasım 2013, 02:32
Sağlılık için

İÇİNDEKİLER

Diyabet yani şeker hastalarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Dünyadaki diyabet hastalarının sayısı 382 milyon, hastalıktan ölenlerin sayısı 5.1 milyon olarak tahmin ediliyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan ise "Diyabetle ömür boyu süren arkadaşlığınızda onun hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız o kadar sağlıklı bir hayat sürdürmeniz mümkün" diyor. İşte Mocan'dan diyabet hastaları için diyet programı...
Diyabet nedir? Pankreastan salgılanan insülin hormonunun tamamen ya da kısmen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Kan şekeri yüksekliği ile kendini gösterir. Kısa ve uzun dönemde ciddi olumsuz sonuçları olan kronik tahrip edici bir hastalıktır... Belirtiler nelerdir? Çok susama Çok idrara çıkma Çok acıkma Kilo kaybı Yorgunluk Hastada ne gibi yakınmalar olur? Çok su içme Çok idrara çıkma Çok yemek yeme Gece İdrara çıkma Kilo kaybı veya aşırı kilo alımı Ağız kuruluğu Halsizlik, yorgunluk hali Kaşıntı Ellerde ayaklarda uyuşma Sık idrar ve genital yolunda enfeksiyon Neden çok su içilir? Kandaki şeker hücre içine giremez. Kan şekeri düzeyi yükselir. Vücut kandaki yüksek şekerin bir kısmını idrarla atmak ister. Şeker idrar yolu ile dışarı atılırken birlikte bol miktarda suyu da sürükler. İdrarla çok miktarda su kaybı olunca susama hissi doğar ve çok su içilir. Neden çok yendiği halde kilo kaybedilir? Şeker hücre içine giremediği için beyindeki doyma merkezinde açlık uyarısı gönderilir. Yemek yenilse bile açlık hissi devam eder. Kandaki şeker hücreler tarafından kullanılamadığı için kişi zayıflar. Neden yorgun hissedilir? Hücreler kandaki yüksek miktardaki şekeri alamaz ve enerji üretmek için kullanamaz. Vücutta yeterince enerji üretilemediği için hastalar yorgunluk hissederler.

FASULYE VE PASTA YEME
Diyabetliler, komplex karbonhidratlar, kepek ekmeği, kuru baklagil ve sebze yemeli. Basit karbonhidratlar, şeker, bal, reçel, çikolata, pasta, tatlı, dondurma ve marmelat kan şekeri gibi besinlerden ise uzak durmalı. Çünkü bunlar aniden şekeri yükseltir.

KARBONHİDRAT İLE BESLENİN
Günlük toplam kalorinin Yüzde 50-60'ı karbonhidrat Yüzde 30'u yağ Yüzde 10-15 i proteinlerden karşılanacak şekilde olmalıdır.

KİMLER DİYABETE YATKINDIR?
Ailesinde şeker hastalığı olanlar. Şişman yada kilo fazlalığı olanlar. Hareketsiz yaşantı sürenler. Gebeliği süresinde kan şekeri yükselmesi olanlar. Yüksek tansiyonlu hastalar.

DİYABET HASTALARINA ÖZEL DİYET PROGRAMI

Diyabetik diyet programı (1000 kalori)
GÜNE BAŞLARKEN: 2 bardak ılık su
KAHVALTI: 2 kaşık lor. Çiğ sebze, 2 dilim light ekmek.
ARA: 1 meyve (avuç içi büyüklüğünde), 1 çay bardağı light kefir.
ÖĞLE: 1 kase kremasız çorba, 100 gr kırmızı etli veya 120 gr tavuklu veya 150 gr balıklı salata (elma sirkesi veya limon ile), 1 dilim light ekmek.
ARA: 1 meyve, 1 tam ceviz veya 8 adet fındık/ badem.
AKŞAM: 6-8 çorba kaşığı susuz sebze yemeği Bol salata (elma sirkesi veya limon ilave edebilirsiniz.)
ARA: 1 meyve, 1 çay bardağı light kefir. Örnek diyet programınız 2-3 saat aralıklar ile bir şeyler yenecek şekilde düzenlenmeli.

Diyabetik diyet programı (1400 kalori)
GÜNE BAŞLARKEN: 2 bardak ılık su, bitki çayları
KAHVALTI: 2 çorba kaşığı lor. İstediğiniz kadar çiğ sebze, 2 yumurta beyazı, 2 dilim light ekmek.
ARA: 1 meyve, 1 çay bardağı kefir, süt, yoğurt ve yeşil çay.
ÖĞLE: 1 kase kremasız çorba, avuç içi büyüklüğünde ızgara veya fırında pişirilmiş beyaz et, bol yeşillikli ve maydanozlu salata (elma sirkesi, limon ilave edebilirsiniz), 1 dilim light ekmek.
ARA: 1 meyve 1 tam ceviz veya 8 fındık, badem, yeşil çay.
AKŞAM: 6-8 kaşık susuz sebze yemeği, avuç içi büyüklüğünde ızgara veya fırında pişirilmiş kırmızı et. Bol yeşillikli salata (elma sirkesi, limon ilave edebilirsiniz).
ARA: 1 meyve (üzüm, elma ve tatlı meyveler hariç), 1 saat sonra, 1 çay bardağı yağsız kefir ve yeşil çay.
GÜN İÇİNDE: 2-2,5 litre su içmelisiniz. 2-3 fincan şekersiz bitki çayı (Aloe vera sarısabır, hatmi kökü, biberiye) içebilirsiniz.
Öğünlerde sarımsak tüketmeniz önerilir.