Kalpten koruma

Çocuklarının minik kalbini korumak için annelere önemli görevler düşüyor. Uzmanlar, alınacak 7 önlemle yavrularının kalbinin tıkır tıkır işleyeceğini belirtiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2013 Güncelleme 04 Kasım 2013, 00:00
Kalpten koruma

İÇİNDEKİLER

Anne karnında ilk oluşan organ kalp. Bu dönemden başlayarak bebeğinizin kalbinin sağlıklı gelişmesi çok önemli. Ancak bazen doğuştan, bazen de sonradan oluşan etkenler, minik kalplerde sorunlara yol açabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, anne karnından çocukluk dönemine kadar çocuklarda kalp hastalıklarını engellemek adına ailelere 7 özel öneride bulunuyor.

Hamileyken kızamıkçık aşınızı yaptırmayı unutmayın: Doğuştan kalp hastalıklarını önlemek için anne adaylarının özellikle kızamıkçık aşısı yaptırması gerekiyor.

Sigara ve alkolden mutlaka uzak durun: Hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanmayın. Ayrıca doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç almayın, röntgen çektirmeyin.

Sağlıklı beslenin: Hamileliğinizin başladığı günden itibaren yediğiniz besinler bebeğinizin büyümesini ve zihinsel gelişimini etkiliyor. Fastfood'dan uzak durun.

Kalabalık ortamlara sokmayın: Bağışıklık sistemi tam gelişmeyen bebeğinizi kalabalık ortamlardan ve hasta olan kişilerden uzak tutun. Bu siz bile olsanız.

Sağlıklı sofralar hazırlayın: Damar sertliğine neden olan yüksek kolesterol çocukluk çağında başlıyor. Çocuğunuza yeşil sebze ve meyve ağırlıklı, beyaz et ve balıketi, zeytinyağının tercih edildiği yemekler hazırlayın.

Dişlerini fırçalayın: Çocuğunuzun ağız hijyenine dikkat edin. Özellikle yumuşak fırçalarla, dişetini kanatmadan, her öğün sonrasında dişlerini fırçalayın.

Spor yapmalı: Bilgisayar ve TV karşısında geçirilen saatler; obeziteye, dolayısıyla da kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Çocuğunuzu mümkün olduğunca spora ya da sokakta oyun oynamaya yönlendirin.