Eti sebzesiz yemeyin

Kurban Bayramı'nda yiyeceğiniz etlerin yanına muhakkak sebze ve meyve ekleyin. Uzmanlar etteki demir emiliminin en iyi bu şekilde yapıldığını kaydetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2013 Güncelleme 13 Ekim 2013, 00:00
Eti sebzesiz yemeyin

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'nda etler komşulara, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak ve bir kısmı da buzdolabına konulacak. Ancak uzmanlar bayram süresince bolca tüketeceğiniz kurban etlerini yemeden önce birkaç noktaya dikkat çekiyor. Etlerin saklanmasından pişirilmesine bir çok konuda bilgi veren Prof. Dr. Neriman İnanç, tüketirken de sebzelerle birlikte yenilmesini önerdi. İnanç, "C vitamini içeren sebze ve meyveler etin bileşiminde bulunan yüksek miktardaki demirin emilimini artıracağı için mutlaka etin yanında sebze veya meyve tüketilmeli" dedi. Kurban Bayramında her öğün et yenildiğini ve özellikle mide, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu yüzden bayramı hastanede geçirmek zorunda kaldığını dile getiren Prof. Dr. Hasan Yetim ise, her gün sebzeyle karışık 100 gram et tüketiminin yeterli olacağını söyledi.

HAŞLAMA YA DA IZGARA
Etin pişirilme şeklinin de çok önemli olduğunu belirten Neriman İnanç, haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Birçok kişinin mangalda pişirmeyi tercih ettiğini ifade eden İnanç, "Kansere yapmaması için etleri ateşten en az 15 santim uzakta tutulmalı" dedi.

YAĞINI AYIRIN
Kırmızı etteki doymuş yağın kolesterol içeriğinin oldukça yüksek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Etin görünür yağlarını mutlaka temizleyin. Yağlı kırmızı et tüketimi kan yağlarında ve ürik asit düzeylerinde artışa neden oluyor. Ayrıca fazla tüketim kolon, mide, prostat kanseri riskini arttırır" dedi.

HEMEN YEMEYiN
Beslenme Uzmanı Sanem Apa, sert olan yeni kesilmiş hayvan etlerinin, daha fazla sindirim problemine yol açtığını söyledi. Apa, "Mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin, kurban etlerini hemen tüketmeyip buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra yemesi gerekiyor" dedi.