Kısırlıkta devrim

Kanser gibi ağır tedaviler gören kadınların kısır kalma korkusu artık sona eriyor. Prof. Çamlıbel, "Tedaviden önce ya da tedavi sırasında kadının yumurtasını donduruyoruz, böylece anne olma şansı doğuyor" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2013 Güncelleme 01 Ekim 2013, 05:37
Kısırlıkta devrim

İÇİNDEKİLER

Bir takım hastalıkların tedavilerinde kullanılan ağır ilaçlar ve maruz kalınan radyasyon, kadınlarda yumurta hasarı, kısırlık hatta erken menopoza neden oluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, çocuk sahibi olmak isteyen ancak yumurtaya zarar verici bu tip bir hastalığa yakalanan kadınlara müjde verdi: "Yumurta ve doku dondurma ile tedaviniz bittikten sonra anne olabilirsiniz".

YUMURTA DONDURMA
En yaygın olan meme kanseri için örnek veren Çamlıbel, "Meme kanserli hastaya kemoterapi yapıldığında yumurtaları ölüyor. Bu nedenle tedavisine 20 gün ara verilerek, hastaya iğne yaparak yumurtalarının büyümesi ve çoğalmasını sağlıyoruz. Daha sonra olgunlaşmış olan yumurtaları topluyoruz. Tedavisi bitince de hastamızın yumurtalarını eşinin spermi ile dölleyerek onları çocuk sahibi yapabiliyoruz" dedi.

DOKU ALIYORUZ
Bir de doku dondurması yöntemi olduğunu söyleyen Çamlıbel, "Yumurtanın bulunduğu kabuktan bir parça alarak donduruyoruz. Tedavi bitiminde, yumurta kabuğunu rahme geri dikiyoruz. İçinde olgunlaşmamış yumurtalar olan bu kabuk dikimi ile kadın kolay yollarla hamile kalabiliyor" dedi.