Çay için stres atın

İngiltere'deki araştırmalar siyah çayın stresi azalttığını ortaya çıkarttı. Uzmanlara göre, günde bir bardak siyah çay içmek, stres hormonlarının seviyesini düşürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2013 Güncelleme 28 Ağustos 2013, 04:43
Çay için stres atın

İÇİNDEKİLER

University College London'da yapılan araştırmalar, siyah çayın stres hormonlarının seviyesi üzerinde doğrudan etki gösterdiğini ortaya koydu. Bir sağlık dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, siyah çay içenler stresten çok daha çabuk arınabiliyor.

50 DAKİKADA SAKİNLEŞ
Araştırmaya katılanlar içinde, 6 hafta boyunca günde 4 kez çay içenlerin kanlarında bulunan stres hormonu seviyelerinin beklenenin altında olduğu görüldü. Araştırma kapsamında denekler iki gruba ayrılarak, bir gruba normal siyah çay verilirken, diğer gruba siyah renkli, tadı çaya benzeyen farklı bir bitki çayı verildi. Bir tartışma sonrasında deneklerin stres hormonu, tansiyon ve kalp atışı değerleri ölçüldü. Her iki grubun stres seviyeleri benzer çıkmasına rağmen, 50 dakika sonunda, normal çay içen grubun stres seviyesi yüzde 47 oranında düşerken, sahte çay verilen grubun stres seviyesi yüzde 27 oranında düşebildi. Çay içenlerin, bir sorun yaşadıklarına daha hızlı sakinleştikleri ortaya çıktı.

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Araştırmayı yapan Prof. Andrew Steptoe, "Siyah çay içmenin, günlük yaşamdaki stresten kurtulmak ve çok daha hızlı rahatlamak için önemli bir etken. Ayrıca, stres hormonunu normale indirmede çok etkili" dedi. Ortaya çıkan bir diğer sonucuna göre ise çay içenler, içmeyenlere göre daha az kan pıhtılaşmasına bağlı kalp krizi geçirme riski taşıyor.