Şişmanlık 'eritiyor'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2013 Güncelleme 20 Ağustos 2013, 00:00
Şişmanlık ’eritiyor’

İÇİNDEKİLER

* Kireçlenmem var. Çaresi nedir?
Kireçlenmenin çaresi gereksiz aşınmamaktır. Kemik yapısı ve kıkırdak yapı aşınır. Ardından tamir başlar. Bu sırada yapılan tamirde eklem aralığı daralır. Hareket kısıtlılığı başlar. Buna kireçlenme deriz. Gereksiz aşınmalar, şişmanlık, yanlış pozisyonlarda harekete ve yük kaldırma olduğunda aşınma artar. Bir iş ki yapmasan da olur yapma. Bir duruş ki durmasan da olur. Durma. Sandalye de bile yanlış oturursak kireçlenmemiz artar.

*
3 aydır bulantım var. Ara ara kusuyorum. Karnım da ağrıyor. Doktora gittim. Kanser testleri istemiş. Ca 19-9 yüksek çıkmış. Kanser miyim?
Hastada pankreas kanserine işaret eden belirtiler ortaya çıktığında karsino embriyojenik antijen (CEA), bilirubin, ve/veya karaciğer paneli gibi başka testlerle birlikte CA 19-9 da istenebilir. Pankreas kanseri başlangıcında CA 19-9 yükselmişse kanser tedavisi sırasında yanıtı izlemek için bu test istenebilir. Safra kanalı tıkanıklığının kanser dışı nedenleri CA 19-9 düzeylerinin çok yükselmesine yol açabilir. Tıkanıklık açıldığında Ca 19-9 düzeyleri düşer. Bu hastalarda CA 19-9 düzeylerini yeniden kontrol etmek için tıkanıklık ortadan kaldırıldıktan sonra en azından bir veya iki hafta beklemek gerekebilir. Her Ca 19-9 düzeyi yüksek çıkan kanser değildir.

* Hocam tansiyonumu ölçüyorum hep aynı çıkmıyor. İlacımı alıyorum, perhiz de yapıyorum. Sürekli değişik çıkıyor. Bazen 130/80 bazen 125/85 oluyor. Ben nerde yanlış yapıyorum?
Fazla kaygılanmakta yanlış yapıyorsun. Birincisi tansiyon ölçümü zaten değişken bir durumdur. Hep aynı çıkmaz. Önemli olan ortalama olarak tansiyon seviyelerinin belli doğal Aralıklarda olmasıdır. Yani 140/90 ı geçmiyorsa mesele yok. Hipertansiyon yüksek gerilim demektir. Perhiz yapıyorsun ama geriliyorsun. Gerilme. Ölç ve doktoruna düzenli olarak ilet. Doktoruna iletseydin çoktan korkularından kurtulmuş olurdun. Rahatla.

* Nafiz hocam gece çarpıntılarım oluyor. Korkudan uykuya dalmıyorum. Uykusuzlukta sonra sıkıntıya sokuyor. İlacımı değiştirsem iyi gelir mi?
Eğer ilaç kullanmana rağmen şikayetlerin devam ediyorsa ilaç dozu veya çeşidi gerekebilir. Hatta yeni bir ilaç bile ekleyebilir. Ayrıca farklı bir hastalık olması ihtimaline karşı yeni tetkiklerde gerekebilir. Özellikle sürekli kalp ritmini takip etmemiz gereken uygulamalar yapılabilir. 24 saatlik uzaktan ritim takibi yaptığımız, 24 saatlik ritim kaydı yaptığımız cihazlara ihtiyaç durabiliriz. Ritim bozuklukları ihmale gelmez.

*
Hocam şeker hastasıyım. Perhizi tam yapmıyorum ama şekerli şeylerde yemiyorum. Ölçmek zor değilde yaz, çiz, doktora göster bu kadar işin içinde zor geliyor. Daha kolay yolu yokmu bu işin?
Bir kere perhizi yapmayan hasta iflah olmaz. Sadece şekerli yememek perhiz yapmak değildir. Acıkmakta kan şekerini yükseltir unutma. Ayrıca ne kolay ki. Bu takibi yapmazsan körlük, böbrek yetmezliği, felç, kalp krizi geçirme ihtimalleri artıyor. Hangisi daha kolay seç beğen al. Kan şekerini ölçer ölçmez takip merkezine ve doktoruna ölçüm sonucunu ileten tıbbi sistemlerden edinebilirsin.