Ramazan'da su içmek her derde deva

Hayat kaynağı su, Ramazan'ın da vazgeçilmezi. Birçok faydasını yazdığımız su, safra kesesini de koruyor. Doç. Dr. Ahmet Dağ, 'Safrada taş oluşumunu su içerek önleyebilirsiniz' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2013 Güncelleme 26 Temmuz 2013, 00:00
Ramazan’da su içmek her derde deva

İÇİNDEKİLER

Ramazan'da birçok dengeli beslenme önerisinin yanı sıra uzmanlar, ısrarla su içilmesini öneriyor. Oruç tutanlar için daha önce birçok yararını aktardığımız su, safra kesesinin de en büyük koruyucusu. Özellikle yağlı gıdaların sindiriminde kullanılan safranın bulunduğu kesede zamanla taş oluşabiliyor. Ramazan'da ağır yemek ve az su tüketiminin, karaciğerdeki safra kesesinde taş oluşumunu tetiklediğini belirten Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ, "15-16 saat aç kalan birinin ağır yemekten sonra safra kesesi gerildiği için taş oluşabilir. Sıvı oranı azalır yağ oranı artarsa, safrada taş gelişebiliyor" dedi.

BELİRTİSİ OMUZ VE KARIN AĞRISI
Safra kesesindeki rahatsızlığın en belirgin özelliğinin, karın ağrısı olduğunu söyleyen Dağ, "Sağ tarafta yemeklerden sonra karın ağrısı başlar. Ağrı, sağ omuza veya kulunç bölgesine ve mideye yayılabilir. Beraberinde hazımsızlık da ortaya çıkar" dedi.

40 YAŞ VE BEYAZ TEN RİSKLİ
Risk; 40'lı yaşlarda, beyaz tenli ve özellikle kilolularda, doğum yapmış kadınlarda daha fazla diyen Dağ, "Bunun dışında bir takım kan hastalıkları, uzun süre hastanede yatan hastalar, hızlı kilo verenler, gebeler yine risk altındadır" dedi.

'YUMURTAYI AZALTIN'
Safra kesesi için en tehlikeli gıdaların başında yumurtanın olduğunu söyleyen Dağ, "Safra kesesini kastığı için karın ağrısı yapabilir, hazımsızlığı artırabilir" dedi. İşte Doç. Dr. Ahmet Dağ'dan birkaç öneri:
Sahurda, yumurta tüketimine dikkat edilmeli.
Meyve ve sebze soyulup yenilmeli.
Kuru fasulye, nohut gibi gıdalardan uzak durulmalı.
Kırmızı et yerine, beyaz et tüketilmeli.
Gazlı içecekler tercih edilmemeli.
Cips, çerez gibi gıdalar yenilmemeli.