Gazlı içecek oruçluya zararlı

Ramazan ayında içecek seçimi çok önemli. Uzmanlar, kola, çay ve kahvenin vücuttan su atımına sebep oluğunu söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2013 Güncelleme 25 Temmuz 2013, 00:00
Gazlı içecek oruçluya zararlı

İÇİNDEKİLER

Yaza rastlayan Ramazan ayında sağlıklı bir oruç dönemi geçirmek için, yeme kadar, içme düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürha, "Ramazan ayında en sık, çay, kahve ve asitli içecekler tüketiliyor. Fakat bu içecekler kafein içerdikleri için bilinenin aksine sıvı ihtiyacını karşılamak yerine, vücuttan su atımına neden olmaktadır. Soda, ayran gibi içecekler su kaybına engel olur. Ancak, bu içecekler asla su yerine düşünülmemeli!" dedi. Gürha, şu önerilerde bulundu...

SU
İftardan sahura kadar olan zaman diliminde, yavaş yavaş, en az 8 bardak olacak şekilde su içilmelidir. Uzun açlık döneminden sonra su içmek, midenizi bulandırıyor ise limon suyu ile suyunuzu lezzetli hale getirebilirsiniz.

AYRAN
Sudan sonra tercih edebileceğiniz en sağlıklı içecek ayrandır. Gün boyunca açlık nedeni ile düşen tansiyonunuzu dengelemek adına, içine biraz tuz ekleyebilirsiniz. İki su bardağı ayranın, 1 su bardağı süt-yoğurt kadar enerji içerdiğini unutmayın.

KAFEİN
Günde 4 kupa kahve, önerilen maksimum günlük kafein alımına eş miktarda kafein içerir. Koyu kahveler uzun süren açlık nedeni ile yorulmuş olan mideyi rahatsız edebileceğinden ve kalp çarpıntılarına neden olabileceğinden tercih edilmemelidir.

ÇAY
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen çay, günde 4-5 kupadan fazla içilmemesi gerekir. Çünkü, içeriği nedeni ile vücuttan su atımını arttırır. Çaydaki antioksidanlardan yararlanabilmek için, 5-7 dakika demlenmelidir. Çayın, yemeklerden en az 45 dakika sonra, açık ve limonlu olarak tüketmek gerekir.

DOĞAL MADEN SULARI
İçerdiği mineraller ile Ramazan döneminde, vücudun kaybettiği mineral ihtiyacımızı sağlar. Günde 1 adet doğal maden suyu içilmelidir. Asit içeriği nedeni ile aç karına içilmemelidir. İçerdiği sodyumdan dolayı da yüksek tansiyon hastaların içmesi önerilmez.

MEYVE SUYU
Yeterli miktarda su içemeyenler günde 100-200 mililitre, yani 1-2 çay bardağı kadar taze sıkılmış meyve suları tüketebilirler. Günlük boş enerji alımını arttırmamak adına şeker hiç eklenmemelidir.