Gazlı içecekler reflüyü çağırır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2013 Güncelleme 14 Temmuz 2013, 00:00
Gazlı içecekler reflüyü çağırır

İÇİNDEKİLER

* Yaklaşık 1 yıldır sinir ilaçları kullanıyorum. Sahur yapamıyorum. İlaçlarımı 1 kez kullanmak zorunda kalıyorum. Gerçi gündüz fazla sinirlenmiyorum ama depresyonum azar mı? Yaptığım doğru mu?
Öncelikle hastalığınızın tam teşhisini ve kullandığınız ilaçların içeriğini bilmek lazım. Psikiyatri uzmanınızla görüşmeden kendi kendinize dozu azaltmışsınız. Tarifinize göre günlük hayattaki beden tahammülünüzde bir değişiklik olmamış. Bu nedenle oruç tutmaya devamınıza engel tıbbi bir tarifiniz yok. Ancak uzun vadede tedavi takibi ve planı için doktorunuza bu değişikliği bildirin. Gerekli düzenleme yapılsın. Yoksa uzun vadeli takibiniz sıkıntıya girebilir.

* Ramazan ayının başından beri hafif hafif mide şikayetlerim oluyor. Kabızlığım arttı. İftardan sonra gazım ve geğirmelerim oluyor. İlaç kullanmalı mıyım?
Mide-bağırsak sistemi düzeni değiştiğinden hazımsızlık şikayetleri olabilir. Özellikle reflüye yatkınlığınız varsa belirgin hale gelebilir. Bağırsak hareketleri terse dönerse kabızlık şikayetleri de artar ve kolaylaşabilir. Yemek sonrası gaz ve geğirmenin artışı reflüyü ve beraberinde tekrarlayan sıkıntıları ortaya çıkarabilir. İftar ve sahurda yediklerinizi tekrar gözden geçirin. Asit yoğunluğu yüksek gıdalardan tüketmeyin. Gazlı içeceklerden sakının. Az az ve sık sık yiyin. Çay, kahve, sigara, yağlı, kızartma gıdalar, çerez gibi fazla hava yutturan atıştırmalıklardan sakının. Yemekten hemen sonra yatmayın. Gece yatarken sol yanınıza yatın. Karnınızı sıkan kemer, korse takmayın, Yatak başınızı belden yükselecek şekilde hastane yatağı ya da şezlong gibi yükseltin. Reçetesiz alınabilen anti asit tablet olarak bilinen ilaçlardan alabilirsiniz. Ancak doktor başvurusu en doğru uygulama olacaktır.

* Yüksek tansiyonum var ve 2 yıl önce kalp krizi geçirdim. Şimdi oruç tutuyorum. Ama dişimde ağrı başladı. Doktorlar iltihap olduğunu, çekilmesi gerektiğini söyledi. Antibiyotik verdiler. Dişimi bayram sonrası çektirsem olur mu? Diş çektirmek orucu bozar mı?
Çürük diş tüm bedeni ilgilendirir. Sadece dişin değil kalbin ve yüksek tansiyonun için de tedbir alman gerekli. Çekim öncesinde bir kez iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Kan ve kanama testleri, EKG, tansiyon düzenlenmesi değerlendirilir. Çekim öncesi ve sonrası tansiyonunu ölç. Dişin uyuşması için kullanılan ilaç kalp krizi geçirenlere uygun olsun. Diş çektirmeden 3 gün önce kan sulandırıcı ilaçları kes. Diş çektirme ağrılı ve zorlu bir işlemdir. Sonrasında çeşitli nedenlerle ilaç ve serumlu müdahaleler olabilir. Hastalık durumunda oruç tutmayı sağlam olduğunuz vakte ertelemeniz önerilir.

* Çocuğum olmuyor. Varikosel ameliyatı geçirdim. Nasıl bir tedavi uygulanmalı?
Varikosel; testislere ait toplardamarlarda (venler) varis oluşumudur. Varikosel hastalığı, testis damarları içerisindeki sıvı basıncının artması ile ortaya çıkan değişikliklerdir. Varikosel kalıcı hasar oluşturmuşsa ameliyat sonrasında da sperm sayı ve kalitesinde düzelme olmayabilir. Ameliyat sonrası kontroller önemli. Daha ileri sperm temini tekniklerine ihtiyaç olabilir. Üroloji uzmanın bu konudaki rehberin olacak. Kaygı, evham yapmadan sabırla yoluna devam et.

* 13 haftalık hamileyim. Doğumun rahat olması için egzersiz yapmamı söylüyorlar. Ama ne yapacağımı bilmiyorum. Sizin tavsiyeniz ne olur?
Düzgün duruş eğitimi önemlidir. Karın içi basınç artmışken, daha dikkatli iş yapmak gerekir. Özellikle çocuk doğduktan sonra bakım için kuvvetli kollara ihtiyaç duyulur. Kol egzersizleri bunun için çok önemlidir. Gittikçe artacak beden ağırlığı için bacakların kuvvetlendirilmesi gerekir. Hareketli bir bedende ödem, varis ve kramplar da az olur. Ayrıca pelvik taban kas kontrolü ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi için özel eğitim almak doğru olur. Bu konuları öğreneceğin ünitelerin de ehliyet sahibi olması en az bu konular kadar önemlidir.