Fıtık ameliyatsız atlatılabilir mi?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Haziran 2013 Güncelleme 21 Haziran 2013, 00:00
Fıtık ameliyatsız atlatılabilir mi?

İÇİNDEKİLER

* 34 yaşındayım. Sürekli belim ağrıyor. Doktor 'Bel fıtığı' dedi. Ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Korkuyorum. Ameliyat olmazsam ne olur?
Fıtıkta bozulan kıkırdak kemik yapı nedeniyle sinir lifi elektrik kablosunun kapının arasında ezilmesi gibi zarar görür. Baskı altında kalan sinirler zaman içinde görevlerini yapamaz hale gelir. Hangi bölgenin, organın, uzvun sinir lifi zedelendiyse ona göre zararlar başlar. Bu da bacakta hissizlik, felç gibi durumlardan idrar ve büyük abdest yapmada sorunlara kadar sıkıntılar yaratabilir. Bunlar kalıcı sıkıntılar olabilir. Daha sonra ameliyat yapılsa da iş işten geçmiş olabilir. Eğer doktorların ameliyat dediyse ol.

* 1.65 cm boyunda, 87 kilodayım. 21 yaşındayım. Adet düzenim iyi. Kilo vermek istiyorum. Arkadaşım bir kitap almış. Zayıflamaya çalışıyor. Ben de fotokopi çektim. Bu hafta perhize başlıyorum. Nelere dikkat edeyim?
Kilo almanın sebebi arkadaşından farklı olabilir. Çözümü de farklı hale gelebilir. Kilo vermeye yönelik oluşturulan programlarda asıl amaç, kişinin sağlığını koruyarak vücudumuz için gerekli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirebilmektir. Şişmanlık; hastalık nedeniyle olmadığında harcanan kaloriden fazla yemek yemeye bağlıdır. Diyet kadar hareket etmek de önemlidir.

* Anneme romatizma hastalığı tanısı koymuşlar. Ama kaplıcayı yasaklamışlar. Kaplıca iyi gelmez mi?
Kireçlenme tipi, iltihabi olmayan romatizmal hastalıklara kaplıca iyi gelebilir. Ancak iltihaplı tip romatizmal hastalıklarda kaplıcalar zarar verebilir. Ayrıca hastanın var olan diğer hastalıkları da kaplıca tedavisine engel teşkil edebilir. Kararı doktora bırakmalı.

* Gut olursam nasıl anlarım?
Eklemlerde özellikle ayak başparmağında tipik olmak üzere tekrarlayan ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişlik, hareket kısıtlılığı durumlarında bu hastalıktan şüphelenmeliyiz. Ürik asit kaynaklı böbrek taşı tespit edilmişse bu da hastalığın tanısında faydalı olacaktır.