At kuyruğu kanı temizler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2013 Güncelleme 06 Mayıs 2013, 00:00
At kuyruğu kanı temizler

İÇİNDEKİLER

At kuyruğu bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır. Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Kanı temizler. Sindirim sistemini güçlendirir.

Gutun ilacı kısamahmut
Kısamahmut otunun çayı yapılır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Mide ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır. İshal ve dizanteriyi kesmeye yardımcı olur. Gut ve romatizma ağrılarını gidermekte etkilidir. İdrar söktürür ve mesane taşlarını düşürmeye yardımcı olur.

Ülsere karşı marrup
Marrup ağacının kabukları ve yaprakları tıbbi amaçla kullanılır. Çayı yapılır. Sindirim sistemi, mide, bağırsak ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir. Ülser yaralarını iyileştirmeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarında faydalıdır.

Karaçalı idrar söktürür
Karaçalı bitkisi flavonlar, tanen, paliurin ve uçucu yağ içerir. Bitkinin meyveleri ve taze yaprakları kullanılır. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Ayrıca, taze yaprakları çıbanların üzerine sarılır. Kabızlığı önler ve idrar söktürür.

Bronşite aslanağzı

Aslanağzı çiçeği farklı renklerde koksuz çiçekler açan ve daha çok süs bitkisi olarak kullanılan, otsu güzel bir bitkidir. Balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu etkisi ile solunum yolu rahatsızlıkları, boğaz enfeksiyonları ve bronşit gibi hastalıklara karşı faydalıdır.

Karaciğere kestane
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalıdır. Yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlara ve şeker hastalarına tavsiye edilmez.

Alıç kalbi güçlendirir
Alıç ağacının yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılır. Önemli bir kalp ve damar destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişletir ve kanın daha rahat pompalanmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir. Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur.

Çarpıntılara keklikgözü
Keklikgözü otunun çiçekleri toplanıp kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanıp içilebilir. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel çarpıntılarda ve tansiyon düşüklüklerinde faydalıdır. Bununla birlikte, etkisi zayıf ve kısa sürelidir. İdrar söktürücü etkileri de vardır.

Cilt bakımına hatmi
Hatmi çiçeği vücuda rahatlık verir. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. Boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarını giderir. Bağırsak iltihaplarında faydalıdır. İdrar söktürür ve idrar yollarını yumuşatarak sancıları dindirir. Ciltteki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Cilt bakımı için de faydalıdır.