Zeka vitamini B

Sağlıklı yaşamak ve zihinsel performansı artırmak için cevizden patatese, tavuktan bifteğe kadar pek çok üründe bulunan B vitaminlerinden almak gerekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2013 Güncelleme 25 Nisan 2013, 00:00
Zeka vitamini B

İÇİNDEKİLER

Vitaminler, hücrelerde metabolik reaksiyonlar için gerekli olan ve yetersizliklerinde bazı sorunlara yol açan organik bileşiklerdir. Çoğu vitamin vücutta yapılmaz ya da vücuttaki yapımı yetersizdir. Vitaminler vücutta erime özelliklerine göre iki gruba ayrılır: Yağda eriyenler ve suda eriyenler. Yağda eriyenler A, D, E, K vitaminleri; suda eriyenler C vitamini ve B grubu vitaminlerdir. B grubu vitaminler B1 (tiamin), riboflavin (B2 vitamini), niasin, B5 (panthothenic asit), B6 (pyridoxine), B12 vitamini, folik asit ve biotinden oluşuyor.

HER BİRİNİN YERİ AYRI

B1 (TİAMİN): Vücuda alınan karbonhidratlardan enerji oluşturmada görevlidir. Kas, sinir ve dolaşım sistemi için gereklidir. Yetersiz alınması halinde iştahsızlık, hafıza zayıflığı, huzursuzluk, dikkat azalması görülür. Ekmek, pirinç, makarna ve tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunur.

RİBOFLAVİN (B2 VİTAMİNİ):
B1'den farklı olarak, karbonhidratın yanı sıra protein ve yağlardan da enerji üretiminde gereklidir. Hücrede enerji üretimini artırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde etkili olabiliyor. Işığa karşı çok hassas olduğu için besinlerde kaybı yüksek oranlardadır. En iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir. Zenginleştirilmiş ekmek ve diğer tahıl ürünleri, yumurta, sakatat, yeşil yapraklı sebzelerle yağlı tohumlarda da bulunur.

NİASİN (B3 VİTAMİNİ): Et, hamur mayası ve süt ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde cilt rahatsızlıkları, mide bulantısı ve hafıza kaybı gibi semptomlara neden olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında çok etkilidir. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü etkisi de var.

B5 (PANTHOTHENİC ASİT):
Böbrek üstü bezine etki ederek kortizon gibi steroid hormonların yapımını sağlar. Bu hormonların yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerinde olumlu etkileri, beyin ve sinirler için de oldukça önemli fonksiyonları var. Sakatat, yumurta, buğday, mantar, kuru baklagiller, fasulye, domates, kereviz, fıstık, ceviz, avokado gibi sebze ve meyvelerde bulunur.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

B6 (PYRİDOXİNE): Hormon, kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri oluşumunda rol oynar. İştah, ağrıya karşı duyarlılık, ruh hali ve uyku düzeniyle ilişkili serotonin yapımında etkili. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterol birikimini engelleyerek kalbi korur. Muz, avokado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık ve hububatlar iyi kaynaklarıdır.

B12: Sadece hayvansal kaynaklarda bulunur. Yetersizliğinde uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi rahatsızlıklar görülür. Folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynar. Bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir.

HAYATi DEĞERDE

FOLİK ASİT: Sakatat, yumurta, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, maydanoz, nane ve fasulye gibi gıdalarda bolca bulunur. Ateşli hastalıklar ve diş eti kanamalarında yardımcı tedavi olarak kullanılır. Gebelikte alımı bebek için hayati önem taşır.

BİOTİN (H VİTAMİNİ): Yağ asitlerinin yapımı ve yağ üretimi için gerekli. Yetersizliğinde depresyon, kansızlık, deride pullanma, yorgunluk, iştahsızlık görülür. Kuru ve çatlayan tırnakların su almasına yardımcı olarak iyileşmesini sağlar. Yumurta, süt, balık, peynir iyi kaynaklarındandır.

NEDEN ÖNEMLiLER?
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda, pirinç, bezelye, yerfıstığı, beyaz ekmek, patates, tavuk, az pişmiş biftek ve sütte bulunur.
B grubu vitaminler sindirim sistemi ve beyin fonksiyonları için gerekli; cilt, saç, karaciğer, sinir ve ağız sağlığı için önemlidir.
Öğrenme, hafıza gücü ve konsantrasyonda artış sağlarlar.
Strese karşı koruyucudurlar.
Fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilerler.
Enerji üretimine yardımcıdırlar.
Yaşla beraber B vitamini ihtiyacı artar. Yaşlılarda bu vitamin çok önemli.

GÜNÜN BİLGİSİ

BEBEKLERDE FOLİK ASİTİN YERİ BAŞKA
Folik asitin 'spina bifida' denilen hastalıktaki önleyici rolü çok önemli. Spina bifida, anne karnındaki bebeğin omurgasının iyi gelişememesi ve buna bağlı olarak sinir sisteminin hasar görmesi demektir. İşte bebekleri bu riskten korumak için folik asit almak gerekir. Folik asitin omurilik ve beyin sistemi özürlü çocuk doğurma riskini azalttığı da biliniyor.


TAYLAN KÜMELİ