Romatizmaya akgünlük

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2013 Güncelleme 17 Nisan 2013, 00:00
Romatizmaya akgünlük

İÇİNDEKİLER

Akgünlük su ile eritilerek tıbbi amaçla kullanılabileceği gibi tütsü olarak da kullanılabilir. Tütsüsü nefes açıcı ve rahatlatıcıdır. Yatıştırıcıdır. İdrar söktürür ve kabız edici etkiye sahiptir. Adet söktürücüdür. Romatizma ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

Bebek maması ararot
Ararot aynı isimli bitkinin köklerinden elde edilen kokusuz ve tatsız, nişastaya benzeyen beyaz bir tozdur. Çocuk gelişimini destekler. Nekahat devresini kısaltır ve halsizliği giderir. Çocuk mamalarında sıklıkla kullanılır.

Karaciğere kısamahmut
Kısamahmut otunun çayı yapılır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Mide ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Dizanteriyi kesmeye yardımcı olur. Gut ve romatizma ağrılarını gidermekte etkilidir. İdrar söktürür ve mesane taşlarını düşürmeye yardımcı olur.

Kenger diş macunu gibi
Kenger otunun köklerinden elde edilen kenger sakızı kullanılır. Bunun dışında kenger otu, sebze olarak kullanılabileceği gibi meyveleri kavrulup toz haline getirilerek kahve olarak da kullanılabilir. Kenger sakızı çiğnenirse iştahı açar. Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirir.

Diyabete keçisedefi
Keçisedefinin çiçekli toprak üstü kısımları toplanıp kurutulduktan sonra sıcak suda demlenerek kullanılır. Tanen, galegin ve acı madde içerir. Anne sütünü ciddi miktarda arttırır. Kan şekerini düşürücü etkileri ile şeker hastaları için faydalıdır. Diyabeti olanlara tavsiye edilir.

Lösemiye karşı marrup
Marrup ağacının kabukları ve yaprakları tıbbi amaçla kullanılır. Ülser yaralarını iyileştirmeye yardımcı olur. Safrayı arttırır. Kalbe iyi gelir. Kanserli hücreleri öldürücü etkileri ile özellikle lösemi de kanser tedavisini destekleyicidir.

Varislere altınbaşak
Altınbaşak otunun toprak üstü kısımları taze ya da kurutulmuş olarak kullanılır. Çayı, varisler, adet kanaması, egzama ve eklem romatizması şikayetlerini azaltır. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarında etkilidir. Romatizma ve eklem iltihaplarına karşı iyi gelir.

Çıbanın ilacı karaçalı
Karaçalı bitkisi flavonlar, tanen, paliurin ve uçucu yağ içerir. Bitkinin meyveleri ve taze yaprakları kullanılır. Kurutulup sıcak suda demlenerek çayı hazırlanabilir. Taze yaprakları çıbanların üzerine sarılır. Kabızlık giderici ve idrar söktürücüdür.

Börülce tansiyon düşürür
Börülce göğüs ve akciğere faydalıdır. İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısını giderir. Cinsel arzuyu arttırır. Yanıklara sürülürse faydası görülür. Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.