Fazla tuz kalbe zarar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Nisan 2013 Güncelleme 13 Nisan 2013, 01:42
Fazla tuz kalbe zarar

İÇİNDEKİLER

* Kalp yetmezliğim var. Tuz da yemiyorum. Yine de ayaklarım şişti. Doktorum 'tuz yiyorsun' diyor. Yemiyorum. Neden böyle oluyor?
Kalp yetmezliği hastalığında tuz bedende daha fazla suyu hapis eder. Damar içinde fazla su dolaşırsa kalp çabuk yorulur. Hastalık azar. Doktorun da senin içinde bir su kaynağı yoksa hariçten tuzlu gıda tükettiğini düşünür. Tuz dökmemek yetmez. Bazı gıdalarda ambalaj tuzları vardır. Tuz dışında et suyu tabletleri, salamuralar, ketçap, salça, fast-food, karbonat, hazır çorbalar, soya sosu, zeytin peynir, konserveler, hardal, salam, sucuk, sosis, krakerler ve tuzlu kuruyemişler fazlaca sodyum tuzu içerir. Yersen doktor, tuzun kaynağının hesabını sorar.

* Geçen sene bana şeker hastası olduğumu söylediler. Arkadaşımın annesinin şekerden ayağı kesilmiş. Şeker hastasının ayakları neden kesilir?

Uzun süre ve düzensiz tedavi edilen hastaların ayaklarında bozulmalar meydana gelir. Kan damarları, sinirler bozulur. Ayak yaraları meydana gelir. Derinden yayılır. Mikroplu ve kangrenli yaralar gelişir. Yaralı ayağın kesilmesine kadar gidebilen ağır durumlar olabilir. Ayrıca mantar, nasır, iltihaplı şişme, ayakta şekil bozuklukları, derin ayak yaraları da gelişebilir. Şeker hastaları ayaklarına iyi bakmalıdırlar.

* Yeni evliyiz. Eşimle birlikte olunca orgazm olamadığını söylüyor. Bize yol gösterin?

Anladığım kadar önce orgazm ne demek onu anlatmak iyi olacak. Cinsel ilişkiye giren eşlerin, ilişki öncesi ve ilişki sırasında bedensel ve ruhsal olarak haz, coşku, keyif alması demektir. Her 2 cinsin cinsel organları yoluyla hissettiklerinin beyin tarafından tüm bedene yayılır. Tarif edilmeyen kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Cinsel ilişkinin sonucu mutlu, yorgun, keyifli bir haliniz varsa orgazm oldunuz demektir. Bunun eşlerin her ikisi için de gerçekleşmesi gereklidir. Cinsel ilişkiden önce daha uzun süre birbirinizin bedenine dokunup, sesli, kokulu, görerek ve hatta düşünerek cinsel ilişki sırasındaki haz duyma durumunuzu hazırlayın.

* Karaciğer yağlanmam var. Bitkisel olarak ne tavsiye edersiniz?
Karaciğer yağlanması çoğunlukla altta yatan sebep düzelince düzelir. Tedavi genellikle yağlanmaya yol açan sebebe göre yapılır. Örneğin; aşırı kiloların verilmesi (obezite tedavisi), yüksek kan trigliserid seviyesini düşürmek, varsa şeker hastalığını kontrol altına almak, alkol kullanımını kesmek hastalığı geriletir. Sebze ağırlıklı beslen. Şekerli gıdalardan uzak kal. Enginar, turp, keçiboynuzu, ayva ye.

* 3 yıldır reflüm var. Yemek borusu kanseri olur muyum?
Reflü hastalığının düzeyine bağlı olarak değişir. Her reflü yemek borusu kanseri olmaz. Yaklaşık yüz bin şiddetli reflü rahatsızlığı olan kişinin 35 kişisinde görülmüş denilen bir oran var. Yani çok büyük bir tehlike yok. Önemli olan reflüyü düzeltmektir. Korku reflüyü arttırır.