Cilde limon kabuğu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2013 Güncelleme 10 Nisan 2013, 00:00
Cilde limon kabuğu

İÇİNDEKİLER

C vitamini deposu olan limonun çiçeklerinden, kabuklarından ve yapraklarından da faydalanılır. Limon, kabuklarıyla birlikte banyo suyuna sıkılıp bu su ile banyo yapılırsa kan dolaşımını hızlandırır ve cildi canlandırır.

Spazmlara güneş gülü
Güneş gülü otunun yaprakları, çiçeği ve sürgünleri kullanılır. Toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak içilebilir. Spazm çözücüdür. Boğmaca gibi öksürüklü hastalıklar ve astıma faydalıdır.

Basura güvercin ağacı
Güvercin ağacının kabukları ve yaprakları kurutularak çayı hazırlanabilir. Doğal ilaç yapımında da kullanılır. Kullanımı genellikle haricendir. Kanamaları durdurur. Böylece yaralanmalarda ve basurda kanamayı durdurucu etkiler gösterir. Deri hastalıklarına iyi gelir.

Kalbin meyvesi hurma
Hurma vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali içinde barındırması ile özellikle çocuklar, hastalar ve hamileler için oldukça faydalıdır. Stresi ve gerginliği azaltır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini önemli oranda azaltır.

Öksürüğe ciğer otu
Ciğer otunun yaprakları ve çiçekli dalları kurutulduktan sonra suda kaynatılmak suretiyle kullanılır. Göğsü yumuşatıcı ve öksürüğü azaltıcı etkileri ile akciğer hastalıklarında faydalıdır. Mide, hastalıklarında da yararlıdır.

Banotu nefes açar
Banotunun yaprakları, tohumları ve kökü kullanılır. Kanı temizleyici, sakinleştirici, kramp çözücü etkilere sahiptir. Nefes darlığını önleyici etkisi ile astımlılara faydalıdır. Zehirlenmeye yol açabileceği için dikkatli olunmalı ve bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır.

Muşmula taş döker
Muşmula meyvesi C vitamini ile karoten ve çeşitli mineraller içerir. Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek ve mesanedeki kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Bağırsak iltihabına karşı faydalıdır. İshal ve dizanteriyi giderir. Sinirleri güçlendirir. Mideyi kuvvetlendirir.

Misk çiçeği sakinleştirir
Misk çiçeğinin toprak üstü kısımları kaynamış suda demlenerek kullanılır. Sinirleri yatıştırır ve vücudu rahatlatır. İdrar söktürücüdür. Kalbe kuvvet verir. Kalp krizi ve felce karşı faydalıdır. Cilt bozuklukları ve egzamayı gidermeye yardımcı olur. Boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı faydalıdır.

Kabızlığa mahmude
Mahmudenin kökleri toz haline getirilip 1-2 gram kadar yutulursa kalınbağırsağa etki eder ve dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir. Mideye kuvvet verir. Frengide faydalıdır. Akrep sokmasına iyi gelir. Ateş düşürücü etkilere sahiptir. Hafif derecede zehirli bileşikler içerdiği için fazla kullanılmamalıdır.