Depresyona sarı kantaron

Çağın vebası olan depresyona karşı sarı kantaron kürü iyi gelir. Ispanak, maydanoz ve tere karışımı da angsiyeteyi önler. Huzursuz bacak sendromunun çaresi hardal tohumundadır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2013 Güncelleme 12 Mart 2013, 00:00
Depresyona sarı kantaron

İÇİNDEKİLER

Halk tarafından hastalık olarak bile adlandırılmayan, bu yüzden çoğu zaman tedavi olmaktan ve hekime gitmekten acz duyduğumuz çağın vebası depresyon, insanlık var olduğu müddetçe sürecektir. "Suç ve Ceza" romanının ünlü yazarı Dostoyevski, "Ölü Canlar"ın ünlü yazarı Gogol, Fransız romancı Guy de Maupassant, ABD Abraham Lincoln ve daha birçok insan, depresyon şikâyetini uzun yıllar yaşadı. Depresyon, hala sebeplerinin üzerinde araştırmalar yapılan ve bilim adamlarının merceğinde olan bir araştırma konusudur.

TEDAVİSİ ŞART
Günümüz koşulları, ekonomik ve sosyal şartlar, genetik etkenler, hormonlar, sağlıksız beslenme, kötü geçen çocukluk yılları, çalışma hayatımızdaki yoğun stres bizi depresyona götüren iç ve dış etkenlerdir. Siz değerli okuyuculardan şunu rica ediyorum. Depresyon mutlaka tedavi edilmesi gereken, edilmediği takdirde bizi iş, okul, aile gibi sosyal hayattan ve kendi benliğimizden uzaklaştıracak, verimsiz birey ve de verimsiz topluma götürecek bir rahatsızlıktır. Bu yüzden uzman hekime giderek tedavinizi ihmal etmeyiniz. Sağlığınız daim olsun...

SARI KANTARON UYGULAMASI

Bir bardak kaynamakta olan klorsuz suya bir tatlı kaşığı (yaklaşık 4-5 gram) kantaron bitkisi (kökleri hariç) ilave edilir ve kısık ateşte ağzı kapalı olarak üç dakika kaynatılır. Ilıyınca süzülür. Bir ay boyunca günde bir kez öğleden evvel içilecektir. Her defasında taze hazırlanmalıdır. 15 gün sonunda 5 gün ara verilecektir ve bu aradan sonra 15 günlük kür tekrarlanacaktır. Toplam uygulama süresi 30 gündür. Hastalığın seyrine göre dönem dönem kür tekrar edilebilir.

DİKKAT GEREKEN HUSUSLAR
1) Geleneksel tıp, bu bitkiyi antidepresan olarak kullanmaktadır.
2) Hekiminiz kullandığınız antidepresan ilacınızı yavaş yavaş azaltmanıza karar verdiyse ve tekrar eski depresyon hallerim tekrarlarsa endişesi çekiyorsanız, hekiminize danışarak, Kantaron bitkisinin desteğini alabilirsiniz.
3) Özellikle kemoterapi veya radyoterapi alan veya alacak olan hastaların kantaron bitkisini kullanmamaları gerekir.
4) Işın tedavisi ve/veya kemoterapi alan hastalarda trombozit değerleri düşüş gösterebilmektedir. Kantaron bitkisinin içeriğinde bulunan hyperosid maddesi, trombozit düşüşüne neden olabilmektedir.
5) Kanama riski olan siroz hastalarının da kantarondan uzak durması gerekir.
6) Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını önermiyorum.
7) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla bitki kürü uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı içilmemelidir.
8) Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.
9)Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmaması gerekir.

KANTARONU HERKES KULLANAMAZ
Mühim not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak biliniz. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.

ISPANAK-MAYDANOZ-TERE KÜRÜ
Ispanak-Maydanoz-Tere Kürü (IMTK) uygulanmaya başladıktan sonra yavaş yavaş çevreyle daha kolay iletişime girebilme, düşüncelerdeki sakinlik ve rahatlık kendisini göstermeye başlar. Bununla beraber isteksizlik, sersemlik ve angsiyete de giderek azalır. IMTK'nın herhangi bir yan tesiri yoktur ve alınan ilaçlarla da etkileşmesi söz konusu değildir. Fiziksel performansta düşüş, dikkat dağınıklığı, sersemlik, sabah kalkıldığında uyuşukluk, aşırı kullanımdan dolayı toksisite, bağımlılık ve kürü bırakamama gibi endişe verici yan etkiler Ispanak-Maydanoz-Tere küründe söz konusu değildir. Ancak, bu kürü uygulamadan önce hekiminize danışınız ve önerilerine uyunuz. Kullanılacak tere ve maydanozun sararmamış olmasına dikkat ediniz. Sararmış olanları kullanmayınız. Kullanılacak olan bitkiler maydanoz, ıspanak ve tere otudur. Sabah (maydanoz + ıspanak) karışımı; akşam (tereotu + ıspanak) karışımı uygulanır. Saplarıyla birlikte, beş-altı yaprak ıspanak ve on-oniki tane maydanoz kaynamakta olan iki su bardağı suya atılır ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika yavaş yavaş haşlanır. Soğuduktan sonra süzülerek bir su bardağı içilir. Her sabah taze olarak hazırlanır. Aynı günün akşamında kaynamakta olan iki su bardağı suyun içerisine saplarıyla birlikte beş-altı adet ıspanak ve dokuzon tane tere atılır. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika haşlanır. Ilıdıktan sonra bir su bardağı içilir. Sabah ve akşam için ayrı ayrı hazırlanan bu karışımlar 3-4 hafta boyunca her gün uygulanır. Her iki karışım da yemekten yarım saat önce veya yemekten en az bir saat sonra içilir. Taze terenin bulunamazsa 1 tatlı kaşığı tere tohumu kullanılabilir.

BACAKLAR HUZUR BULSUN
Huzursuz bacak sendromu (restless sendromu), hasta yattıktan kısa bir süre uyku ya da istirahat esnasında, (otururken veya yatarken) her iki bacakda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma, yanma şeklinde bazen de tam olarak tanımlanamayan bir histir. Kişi bu rahatsızlığı gidermek için sürekli bacaklarını hareket ettirmek ve ayağa kalkıp yürümek istiyor. Böyle yaptığında geçiyor, biraz dinlendiğinde yeniden başlıyor. Bu yüzden de uykusuzluğa neden oluyor. Daha çok 40'lı 50'li yaşlarda özellikle 60'lı yaşlarda görülüyor. Gece geç saatlerde kafein alınması, alkol kullanması, sigara içilmesi, egzersizin olmadığı bir hayat ve kilo bu hastalığı çok etkiliyor. Özellikle uykuya yakın saatlerde spor yapmak da olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu his kişiyi özellikle geceleri rahatsız eder. Ağrının tarifinde de çeşitlilik olur ve kişi "bacaklarım kıpraşıyor", "gıdıklanıyor", "yanıyor", "karıncalar geziyor" gibi cümlelerle yaşadığı sıkıntıyı anlatmaya çalışır. Yaşam kalitesini bozan huzursuz bacak sendromunun belli bir nedeni yok, tetikleyen sebepleri var. Her gün uykuya dalmadan önce ortaya çıkıyor. İlerlediği durumlarda akşam saatlerinde başlayabiliyor. Daha çok bacakları etkiliyor nadiren kollarda da görülebiliyor. Tedavi ediliyor ama nedensiz yeniden ortaya çıkabiliyor.

HARDAL TOHUMU UYGULAMASI
Hardal tohumunun beyaz, sarı ve siyah olmak üzere üç ayrı türü vardır. Huzursuz bacak sendromuna karşı siyah hardal tohumu kullanılır. Bir ay boyunca günde bir defa aç karnına bir çay kaşığı hardal tohumu birkaç yudum suyla çiğnemeden yutulur ve üzerine yarım dilim ekmek yenir. Faydalı oldu diye bu ölçünün üzerine çıkılmamalıdır. Şikayetlerin seyrine göre dönem dönem tekrar edilebilir. DİKKAT: Böbrek yetmezliği olan kişiler için hardal tohumu kullanımı uygun değildir.



YARIN:
CİLT GÜZELLİĞİ VE CİLTTEKİ LEKELERE KARŞI DOĞAL BİTKİ ÖNERİLERİ

PROF. DR İBRAHİM ADNAN SARAÇOĞLU